2024. március 29., péntek

Az összehangolt támogatás ereje

Az újvidéki Szerb Nemzeti Színházba látogatott tegnap dr. Zoran Milošević felsőoktatási és tudományos-kutatásügyi kérdésekkel megbízott tartományi titkár, és dr. Miroslav Štatkić művelődési és tájékoztatási titkár. Dr. Zoran Đerićtyel, az intézmény most kinevezett megbízott igazgatójával a problémákról és a további tervekről tárgyaltak. A sajtótájékoztatón a megbízott igazgató kifejtette: a két titkár látogatása többek között arról tanúskodik, hogy az intézmény színházi/művészeti arculata mellett a kulturális és oktató jellege is fontos. Hangsúlyozta, hogy a tartományi kormány összehangolt támogatása és bizalma nélkül mindez nem valósulhatna meg.

– A Tartományi Művelődési és Tájékoztatási Titkárság ezentúl szigorúan ügyelni fog arra, hogy a művelődési szférában pénzügyileg mit támogat. Elsőbbséget élvez majd a kiadói tevékenység, amely felöleli az irodalmi művek mellett partitúrák, a jeles intézményekről és művészekről szóló monográfiák megjelentetését is. A művészi alkotómunkát szeretnénk támogatni, kiemelkedő intézményeinket, amelyek egyike kétségtelenül az újvidéki Szerb Nemzeti Színház. Az ott dolgozó munkatársak helyzetével is törődnünk kell – mondta dr. Miroslav Štatkić művelődési és tájékoztatási titkár.

– Egyértelmű elképzelésünk van arról, hogy pályázatainknak mely szakterületeket kell felölelniük, és ez alól a művelődés sem kivétel. A 2017-es évben a tudományos-kutatások mellett – amelyek elsősorban a felsőoktatásra vonatkoznak – azon pályázatokat is szorgalmazzuk, támogatjuk majd, amelyek a művészi alkotásokra irányulnak. Tehát a gyakorlati tudományágak mellett a művészeti alkotótevékenység bemutatására is hangsúlyt fektetünk. Támogatásunkról szeretnénk biztosítani ezt az intézményt, újonnan kinevezett megbízott igazgatóját, és az együttműködést magasabb színvonalra emelni a Szerb Nemzeti Színházzal – mondta Zoran Milošević.