2024. március 28., csütörtök

Az akadémia immár fogalommá vált

Huszadik alkalommal ülnek padba a pedagógusok Szabadkán a nyári szünet idején

Tegnap kezdetét vette a 20. Szabadkai Nyári Akadémia, az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete szervezte pedagógus-továbbképzés, amelynek keretében idén 9 szakcsoportban folyik a munka, és központi témája idén a kommunikáció. A kommunikáció fontosságára hívták fel a figyelmet az ünnepélyes megnyitóra a városháza dísztermében egybegyűlteket üdvözlők is. Nyilas Mihály tartományi oktatási titkár a téma jelentőségére hívta fel a figyelmet, mint mondta, a kommunikáció mint kompetencia minden más kompetencia értékét és érvényét meghatározza. Emellett elismerősen nyilatkozott a szünidejüket továbbképzésen való részvétellel megszakító pedagógusokról.

– A jó pedagógus számára nincs pihenés, a vakáció idején is van mit tenni, ha nem tanít, akkor tanul. Erre pedig nagyon jó alkalmat biztosít a nyári akadémia, amely az elmúlt két évtized alatt fogalommá vált pedagógusaink körében – mondta a tartományi titkár, akihez hasonlóan Jerasz Anikó, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke is a pedagógusok elhivatottságáról szólt.

– A jó tanár keresi a kihívásokat, keresi a lehetőséget ismeretei megújítására, hogy ezáltal is mind örömtelibbé tegye az iskolában eltöltött időt. Idén a kommunikáció a fő téma. A kommunikáció a napi munka szerves része, a tanítás alapköve. A jó együttműködés alapja a sikeres üzenetközvetítés – hallottuk Jerasz Anikótól.

Potápi Árpád János államtitkár üdvözlő beszédét levélben küldte el, amelyben hangsúlyozta, az, hogy a Kárpát-medencében évek óta léteznek és egymást váltják a pedagógus-továbbképzések, sokat tesz a magyar nemzet jövőéért, s a szervezők munkájáért emiatt hálásak lehetünk. Gombár Szeréna konzul asszony arra hívta fel a figyelmet, hogy pedagógusnak lenni hivatás, s ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy ennyi pedagógus van jelen a nyári akadémián.

– Ennek a hivatásnak nincs eleje és nincs vége, Önök, akik életcélul a jövő nemzedék oktatását, nevelését választották, mindig és mindenhol pedagógusok – intézte szavait a városháza dísztermét színültig megtöltő résztvevőkhöz.

A pedagógusokat üdvözölte Horváth Tímea, Szabadka polgármesterének helyettese, és a határon túli pedagógusegyesületek nevében Jókai Tibor, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének elnöke is. Miután Virág Ildikótól, az ÉMPE elnökségi tagjától hallhattunk egy összefoglalást az akadémia eddigi történetéről, a péntekig tartó 20. Szabadkai Nyári Akadémiát De Negri Ibolya, az egyesület elnöke nyitotta meg.

– Tanítani. De hogyan? Milyen módszerekkel? Ilyen és hasonló kérdésekre keres választ az akadémia. A cél mindig is a magyar nyelvű oktatás színvonalának emelése, a pedagógusok szakmai megújulásának előmozdítása volt. A pedagógusnak számtalan kihívással kell szembenéznie, meg kell vívnia a mindennapok csatáit, kisebbségben élő pedagógusokként a feladataink többszöröződnek, s ebben is segítséget kíván nyújtani az akadémia. Az akadémia tanulás, barátkozás, feltöltődés, hogy minél eredményesebben folytathassuk a munkát – mondta De Negri Ibolya a diákok által előadott verssel, énekkel, zongoradarabbal és balett-tánccal színesített megnyitóünnepségen.

Az előadásoknak idén is az Ivan Sarić Műszaki Iskola ad otthont, emellett a szervezők plenáris előadásokat, társas estet, kirándulást is szerveznek a résztvevőknek.