2024. április 24., szerda

Hello Tourist in Szabadka

A várost nagyobb arányban külföldi vendégek látogatják, akik a szecessziós örökségre kíváncsiak – A filmfesztivál és az Interetno fesztivál is fellendítik a turizmust

Mi, akik itt élünk Szabadkán vagy a környéken, időről időre belebotlunk turistacsoportokba, akik a városban vagy a Palicsi-tó partján sétálnak és nézelődnek. De vajon mi az, ami elsősorban érdekli az ide érkező turistákat? Maga a város mennyire jó házigazda, mennyire tudja az igényeiket kiszolgálni? – ennek igyekeztünk utánajárni.

(Fotó: Molnár Edvárd)

(Fotó: Molnár Edvárd)

Ivana Anđelković, a városi idegenforgalmi központ igazgatónője lapunknak elmondta, az idei év első hat hónapjában Szabadkán 12 százalékkal kevesebb látogató és éjszakázás volt, Palicson viszont 23 százalékos növekedés tapasztalható a tavalyi évhez képest.

– Ez azonban nem drasztikusan rossz adat, mert tudni kell, hogy a 2015-ös év az elmúlt 30 évre visszatekintve a legerősebb volt, rekordok dőltek meg. Ez a csökkenés azt jelenti, hogy az idei első félévben nagyjából 2500-zal volt kevesebb az éjszakázások száma, míg a látogatások száma 1700-zal volt kevesebb. Tavaly több mint 154 ezer éjszakát töltöttek Szabadkán a turisták, ezzel szemben 2010-ben, amikor az idegenforgalmi központ megkezdte munkáját, 98 ezer éjszakázás volt, tehát folyamatos növekedésről beszélhetünk – mondta az igazgatónő. Egyébként Szabadkára az a jellemző, hogy nagyobb számban érkeznek külföldi, mint hazai vendégek. Ami az eltöltött éjszakák számát illeti, az átlagosan 1,7 éjszaka a látogatók száma viszonylatában, ami teljesen megfelel a tendenciáknak, hiszen egy városi idegenforgalmi célpontról van szó, a városokban pedig nagyjából ekörül alakul az átlag.

(Fotó: Molnár Edvárd)

(Fotó: Molnár Edvárd)

Az igazgatónő szerint korábban jellemző volt, hogy túlnyomórészt szervezett turistacsoportok érkeztek, az utóbbi időben azonban sokkal jellemzőbbek az egyéni szervezésben érkező turisták, akiket a kultúra, a város építészeti öröksége érdekel, és azért jönnek, hogy kifejezetten azokat a dolgokat tekintsék meg, amelyek őket érdeklik.

– Ez a szecessziós örökség, ami nagyon sok vendéget vonzz ide. Rajta vagyunk a zsidó örökség és a totalitárius rendszerek útvonalán is, amelyeket az Európai Bizottság hagyott jóvá, ez pedig jó reklám a városnak, ugyanis Szerbiában egyetlen más városnak sincs ennyi hivatalos útvonala. Jelentős a kongresszusi turizmus is, a különféle tanácskozásokra elsősorban áprilisban, májusban érkeznek nagyobb számban a látogatók, de itt van a borútvonal is, amibe jelentős befektetések történtek, számos borászat megnyitotta kapuit, borkóstolókat tartanak, ezek is közkedveltek – magyarázta az igazgatónő.

(Fotó: Molnár Edvárd)

(Fotó: Molnár Edvárd)

Emellett a város emblematikus művelődési és hagyományos rendezvényei: a palicsi filmfesztivál, a Dužijanca ünnepségsorozat és az Interetno fesztivál is nagyon sok vendéget vonzz, és nemcsak a külföldieket, akik részben meghívottként érkeznek, hanem belföldi egyéni turistákat is. Ezen rendezvények időtartama alatt a szállodai kapacitások megtelnek.

Szabadkát sem kerüli el az úgynevezett backpack turizmus, tehát azok a fiatalok, akik egy hátizsákkal járnak be akár több országot is. Ők elsősorban az olcsóbb szállásokat keresik, hiszen minimális költségvetéssel indulnak útnak, számukra létesülnek a hostelek, ahol olcsón tudnak megszállni. A város ezen a téren még gyerekcipőben jár, három és négycsillagos szállodáink vannak, amelyek számukra túl drágák, ezért ők a magánszállásokat részesítik előnyben, de mindenképp lenne igény hostelekre is.

A 2014-es adatok szerint egyébként Szabadkán és Palicson összesen 2015 ágy állt a turisták rendelkezésére, ezek átlagosan 40 százalékban telnek meg, de ez változó, vannak olyan szálláshelyek, amelyek magasabb arányban fogadnak vendégeket az év során, és olyanok is, amelyek kevesebbet.

Az Idegenforgalmi Információs Központ a városháza alatt található, itt a turisták információt kaphatnak a szállásokról, szórakozási lehetőségekről, látnivalókról. Az igazgatónő szerint gyakran néznek be hozzájuk a turisták, akik elsősorban térképeket, nyomtatott anyagokat keresnek, amelyekkel könnyebben igazodhatnak el a városban.

(Fotó: Molnár Edvárd)

(Fotó: Molnár Edvárd)

A szervezet az idegenforgalmi illetékből és pályázati pénzből finanszírozza tevékenységét. A tavalyi évben a 109 dináros illetékből 15,5 millió dináros bevételt valósítottak meg. Ez valamivel több, mint 140 ezer vendéget jelent, de persze vannak olyanok is, akik mentesülnek az illeték fizetése alól.

A szervezet honlapján (http://www.visitsubotica.rs) számos hasznos információ között találunk egy idegenvezetőkről szóló menüpontot is. Ők állami licenccel rendelkező személyek, akik igény alapján szerveznek turistakörutakat az ide érkező csoportoknak. Jelenleg kilenc személy szerepel ezen a listán, akik szerb, magyar, angol, német és spanyol nyelven kalauzolják el a turistákat. Egyikük, Tot Boris lapunknak elmondta, havonta többször is kap felkérést idegenvezetésre, 4-6 alkalommal, és alapvetően ez a tendencia növekszik. Inkább külföldi, mint itthoni csoportokat szokott kalauzolni, abból is nagyobb részt magyarokat, kisebb számban diákkirándulások részvevőit vagy nyugdíjas csoportokat. Ő is említette, hogy például az Interetno fesztivál vagy más rendezvények ideje alatt szokott több ilyen munka lenni, volt már, hogy orosz, fehérorosz, indiai csoportokat navigált.

A vendégek elsősorban a városházát és a Zsinagógát szeretnék megtekinteni, emellett klasszikus városnézést igényelnek, illetve olyan étteremben étkeznének, ahol szerb ételeket tudnak fogyasztani. Ritkábban nagyobb körutakat is igényelnek, amelyek keretében Szabadka mellett Zombort és Zentát is megnézik.

Szabadka és környéke tehát vonzó a turisták szempontjából, úgyhogy mindenképp érdemes pénzt fektetni a vendégcsalogató tartalmakba, programokba és szálláshelyekbe is.