2024. április 19., péntek

Fokozottan irtanák a szúnyogokat a migránsok környezetében

A Batut közegészségügyi intézet munkatársai Szabadkán, Horgoson és Kelebián is felülvizsgálták a migránsok egészségügyi állapotát

A „Milan Jovanović Batut" Közegészségügyi Intézet munkatársai, a szabadkai és a nagykikindai közegészségügyi intézetek munkatársainak kíséretében ellátogattak a szabadkai ideiglenes befogadóállomásra, valamint a horgosi és a kelebiai improvizált migránstáborokba, ahol felmérték a migránsok egészségügyi állapotát, valamint szemrevételezték a higiéniai körülményeket.

A körutat követően a szakemberek javaslatokat tettek, hogy miként lehetne megőrizni a migránsok egészségét. A javaslatok értelmében az érintett helyi önkormányzatok vezetőinek nagyobb odafigyeléssel kell gondoskodniuk a migránsok egészségéről. A szakemberek kiemelkedően fontosnak tartják a szúnyogirtást a migránsok tartózkodási helyének közelében.

Ezt a hírt megelőzően az a hír látott napvilágot, hogy a Fertőző és Trópusi Betegségek Klinikájáról. megszökött egyike annak a három migránsnak, akit két hete kezeltek ott maláriafertőzés miatt.  Állítólag mindhárman karanténban voltak. A migráns nem most szökött meg, hanem néhány nappal a kórházi kezelés megkezdését követően. A három férfi közül ketten korábban Belgrádban sátoroztak az autóbusz állomás melletti parkban, a harmadik pedig a krnjačai migránsközpontban lakott, amikor kimutatták nála a betegséget.

Valamivel később az ügy kapcsán megszólalt a Szerbiai Klinikai Központ egyik illetékese is, aki azt mondta, hogy a migráns nem megszökött, hanem saját felelősségére hagyta el az intézményt, most pedig az egyik szerbiai befogadóközpontban van, ahol orvos felügyelete alatt áll. Dragan Delić járványügyi szakértő pedig azt igyekezett nyomatékosítani, hogy a beteg nem jelent veszélyt környezete számára, mert a malária emberről emberre nem terjed, kizárólag szúnyog terjeszti a kórokozót.