2024. április 20., szombat

Véget ért a migránsok éhségsztrájkja Horgosnál

Véget vetettek éhségsztrájkjuknak a szerb-magyar határ közelében, Horgosnál tiltakozó migránsok - mondta el a közmédia helyszíni tudósítója pénteken az MTI-nek.

Fotó: Molnár Edvárd

Fotó: Molnár Edvárd

A Belgrádból gyalog Horgosra vonult migránsok hat napja próbálták elérni, hogy Magyarország megnyissa előttük a határt.

A menekültek azt követően határoztak az éhségsztrájk felfüggesztése mellett, hogy hosszasan tárgyaltak Nikola Popovval, a köztársasági menekültügyi biztosság képviselőjével, és megállapodtak arról, hogy bevonulnak az egyik befogadóközpontba, ahol élelmet kapnak, és benyújtják menedékkérelmüket. Mivel Afganisztánból érkeztek, nincs olyan státuszuk, mint a szíriaiaknak és irakiaknak, éppen ezért saját bevallásuk szerint nem számítanak arra, hogy menedékjogot kapnak Szerbiától. A bevándorlók korábban azt mondták: azért jöttek, hogy a határzár és a menedékkérők beengedésére vonatkozó szigorú szabályok ellen tiltakozzanak és végkimerülésig kitartanak.

A szerb-magyar határ melletti tisztásra vasárnap 130-an érkeztek meg Belgrádból, ahonnan eredetileg 300-400, főleg afganisztáni és pakisztáni migráns indult útnak még múlt pénteken. Közülük azóta sokan feladták az éhségsztrájkot, és a közeli tranzitzónába mentek, majd többen újra csatlakoztak a csoporthoz.
Péntek délelőtt még csaknem ötvenen voltak, akik kitartottak, sokan közülük kimerült állapotban vannak.