2024. március 29., péntek
JÓ PAJTÁS LIGA, III. FORULÓ, PADÉ

Halat fogtak, nem Pokémont

Kishorgászaink versenysorozatának az Arankán megtartott harmadik fordulójában – nagyjából hetven részvevő közül – az alvégi pályakezdetre ugyanaz a versenyző került, mint az előző fordulóban.

Kétszer egymás után kihúzni az eleve nyerőnek számító szélső posztot óriási szerencsének számít. De nem jelenti azt, hogy sikerül is győzni. Sem egyszer, még kevésbé kétszer. Bálizs Miklósnak azonban mindkétszer sikerült, de a siker egyszer sem a szerencsén múlott. Ennek alátámasztása végett azonnal lőjük ki az egyik poént, konkrétan azt, hogy sűrű vízi növényzettel benőtt helyről Miklós bőven kiló feletti süllőt fogott ki négyméteres spicbottal, vékony zsinórral, aprócska horoggal. És ez nem lett volna elég a pályagyőzelemhez, de még a szektoregyeshez sem, ha nem rak hozzá nagyjából ugyanennyi ezüstkárászt, dévért, küszt... mindezt egy meglehetősen halszegény pályán. Csapattársai, Aleksza Tamás és Csonka Bence szintén kivágták a rezet, mindketten rendkívül szoros küzdelemben lettek szektorgyőztesek. Mindenkori ellenlábasaik, a rendkívül jól horgászó törökbecseiekre most nyolc szektorpontot gyűjtöttek, eggyel kevesebbet a harmadik helyre szoruló péterréveieknél.

A Tápai Sándor és Hajdú Tibor vezette törökbecsei különítmény a kiscsoportban vágott vissza, úgyszintén három szektorgyőzelemmel toronymagasan nyerték a csapatversenyt. A második helyre szoruló adaiak a Pálfi fivérek távollétében is kitűnően horgásztak, és nagy küzdelemben előzték meg a harmadik helyre szoruló temerinieket.

A verseny egyik csemegéje, hogy Károlyi Egon szivárványos öklét zsákmányolt. Ez tájaink egyik legkisebb halfaja, és nemcsak horgon számít ritkaságnak, hanem a természetben is. A közelmúltban ez a pálya vágócsíkkal járult hozzá a Milyen halat fogtam?-hoz.

A lányok versenyében megszületett a versenysorozathoz az idén csatlakozó gunarasiak első érme, bronzot nyert Fűzéresi Laura.

A gyorstalpaló versenybeszámoló végére kívánkozik, hogy az utóbbi időben világszerte hódító Pokémon-őrületet azzal a szándékkal szabadították el a láncról, hogy a gyerekeket kimozdítsák a szobából, a számítógép mellől... Nagyjából ezért.

A Jó Pajtás Liga életrehívói – Horváth József, Adankó Iván, Dušan Ćurguz, Kinka Tibor, Dragan Dimitrov... – évekkel és mérföldekkel a kor előtt járva tető alá hoztak egy versenyt, amely azóta is terebélyesedik, és ugyanazt a célt szolgálja hatásosan, amelynek elérésében a Pokémonok egyelőre nem jártak eredménnyel.