2024. március 28., csütörtök

Éhségsztrájkkal tiltakoznak

Horgosnál a határ közelében a migránsok addig nem fogadnak el ételt, amíg nem nyitják meg előttük a magyar határt – Egy migráns rosszul lett

A horgosi határátkelőnél, a magyar határzár közelében, a senki földjén tiltakoznak a migránsok. Azt mondják, addig folytatják az éhségsztrájkot, amíg a magyar hatóságok nem nyitják meg előttük a határt. Ők azok, akik még pénteken gyalogosan indultak el Belgrádból azzal a szándékkal, hogy a magyar határ előtt négynapos éhségsztrájkba kezdjenek. Szabadkára vasárnap hajnalban 130-an érkeztek meg Újvidékről vonattal, majd innen ismét gyalogosan mentek a határ felé. Vasárnap este nyolc órakor érkeztek meg a szerb és a magyar határ közötti senki földjére. A csoport kizárólag férfiakból áll. Afgánok, pakisztániak, irakiak és irániak vannak közöttük.

Hiába kérték őket, nem mentek be az ideiglenes táborba (Molnár Edvárd felvétele)

Hiába kérték őket, nem mentek be az ideiglenes táborba (Molnár Edvárd felvétele)

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának alkalmazottai készültek a fogadásukra. 35 sátrat állítottak fel nekik, vacsorát is hozattak számukra, de a migránsok nem voltak hajlandók bemenni a sátortáborba, és a vacsorát sem fogadták el, hanem az ideiglenes sátortábortól mintegy 200 métere letanyáztak a homokban. A vízen kívül semit sem fogadnak el, kijelentették, hogy az éhségsztrájk megérkezésükkel megkezdődött. Arrra is ígéretet tettek, hogy tiltakozásuk békés lesz, nem fogják megsérteni sem Szerbia törvényeit, sem a nemzetközi törvényeket. A gyaloglásukat ennek értelmében Békementnek nevezték.

Amíg Szabadkáról Horgosra gyalogoltak, rendőrök kísérték őket. Mire megérkeztek megerősítették a rendőri jelenlétet, mintegy ötven rendőr felügyelt rájuk.

A vasárnapi éjszaka békésen telt, a rendőrség a tiltakozó migránsok mellett sorfalat állt.Tegnap délelőtt már csak 70-80-an üldögéltek a forró homokban a rekkenő hőségben. A humanitárius szervezetek vittek nekik élelmiszert, de azt elutasították. Délelőtt egy migráns rosszul lett, őt orvosi ellátásban részesítették, 10-en feladták az éhségsztrájkot és bementek a magyar kerítés melletti táborba, jó néhányukról pedig nem tudni hova lett, ugyanis délutánra már csak negyvenen éhségsztrájkoltak, mintegy 10 rendőr jelenléte mellett.

Ugyanakkor Belgrádból olyan hírek érkeznek, hogy mintegy 150-en arra készülnek, hogy csatlakozzanak a Horgosnál éhségsztrájkolókhoz. Hogy erre mikor kerül sor, egyelőre nem tudni, mint ahogyan azt sem, hogy meddig tartanak ki a kánikulában éhségsztrájkolók.