2024. április 23., kedd

Nyelvtudással és élményekkel térnek haza

Hatvankét diák fejezte be sikeresen a Magyar Nemzeti Tanács szerb nyelvi felzárkóztató képzését Újvidéken

– A fiatalok összesen 80 tanítási órát felölelő képzésen vannak túl, amely az elmúlt három hétben valósult meg. Tanfolyamunkat első ízben szerveztük meg itt Újvidéken. Minden tanuló megfelelt a záróvizsgán felállított alapkövetelményeknek, és megkapták azt a tanúsítványt, amit a Magyar Nemzeti Tanács elnöke írt alá. Nagyon jó kis közösség alakult ki az elmúlt öt nap leforgása alatt. A fiatalok pozitív élményekről, és egyfajta önbizalom-növekedésről számoltak be, a tanárok pedig elégedettek az elért eredményekkel. A napi nyolc tanítási óra mellett különböző szórakoztató, és oktató jellegű programokat szerveztünk az Európa Kollégium nevelőtanárainak és a VaMaDisz képviselőinek segítségével. Így került sor beszélgető estre, filmvetítésekre, sportaktivitásokra, valamint a fiatalok ellátogattak az egyetemi városba, a Forum Könyvkiadóba, illetve az Újvidéki Rádióba – emelte ki lapunknak Jerasz Anikó, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának elnöke.

A szerb nyelvi felzárkóztató képzést pénteken 62 diák fejezte be sikeresen. Ezt megelőzően július elején megközelítőleg 100 harmadikos középiskolai osztályt befejező tanuló jelentkezett a tanfolyamra, amelynek első részét július 4. és 15. között hét helyszínen tartották meg: Szabadkán, Topolyán, Zentán, Magyarkanizsán, Adán, Óbecsén és Temerinben. Ezután a résztvevők hétfőn költöztek be az újvidéki Európa Kollégiumba. Az öt napos intenzív nyelvtanulás helyszíne pedig a telepi József Attila Általános Iskola volt.

Kristina Milovanović-Jočić, szerb mint környezetnyelv szakos tanár 15 éve Zentán dolgozik, a felzárkóztató tanfolyamon a temerini csoport diákjaival dolgozott:

– A képzés a diákok számára igen hasznos dolog, nekünk pedig kihívás volt. Az én csoportomnál azt tapasztaltam, hogy most már felszabadultabban, bátrabban beszélnek. A hangsúly mindenképpen azon volt, hogy a szerb nyelvet a nyelvtani szabályoknak megfelelően a mindennapi életben sikeresen tudják használni – mondta.

A törökfalui Zsiga Aliz résztvevő diák a következőket osztotta meg lapunkkal:

– Leginkább a beszéden, a hétköznapi kommunikáción volt a hangsúly. Valójában emiatt jelentkeztem a képzésre, számomra ez volt a legnagyobb probléma. Úgy érzem, most már bátrabban szólalok meg szerbül. A tanárok mindenben segítettek, és az intenzív tanulási folyamatot próbálták minél érdekesebbé tenni számunkra – hangsúlyozta.