2024. április 25., csütörtök

A hangsúly a hasznosítható nyelvtudáson van

Az MNT újvidéki szerb nyelvi felzárkóztató képzésén mintegy hetven diák vesz részt Vajdaság egész területéről

– A szerb nyelvi felzárkóztató képzés e zárórésze az elmúlt két héthez hasonlóan szintén negyven órát foglal majd magában. Nem titkolt szándékunk, hogy ily módon ösztönzőleg hassunk a diákokra. Szeretnénk, hogy a középiskola befejezése után itt kezdjék meg felsőoktatási tanulmányaikat. Annak érdekében, hogy megismerjék Újvidéket, az Európa Kollégiumot, az egyetemi várost, az intenzív tanulás mellett az esti órákban különböző programokat szervezünk a résztvevőknek a kollégium nevelőtanárainak és a VaMaDisz képviselőinek segítségével – hangsúlyozta Jerasz Anikó, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának elnöke.

– A felzárkóztató program tanáraival már régóta együttműködünk, és tudjuk milyen magas szintű munkát végeznek. Tevékenységükkel ezenkívül hozzájárultak a szerb, mint környezetnyelv szabványainak felállításához, ugyanakkor óravázlatokat, óraterveket is kidolgoztak, illetve az elmúlt tanév elején megszervezett szerb nyelvi továbbképzésen is részt vettek – tette hozzá az MNT VB elnöke.

Július 4-e és 15-e között hét helyszínen, Szabadkán, Topolyán, Zentán, Magyarkanizsán, Adán, Óbecsén és Temerinben rendezte meg a Magyar Nemzeti Tanács a szerb nyelvi felzárkóztató képzés elméleti részét. Megközelítőleg 100 harmadikos középiskolai osztályt befejező tanuló jelentkezett. A jelentkezők ezt megelőzően július elején egy tudásfelmérő tesztet töltöttek ki. A nyelvtudásuk alapján különböző csoportokba sorolták be a tanulókat, akik ezután vettek részt az elméleti oktatáson. A felzárkóztató program következő állomása Újvidék, ahol a bejelentkezett tanulók egyhetes intenzív képzésen vesznek részt. A diákok tegnap költöztek be az Európa Kollégiumba, az oktatás helyszíne pedig öt napon keresztül a József Attila Általános Iskola lesz.

Sandra Borđorški, a szerb mint környezetnyelvtanár Zentáról nyolc diákjával érkezett. Elmondása szerint nagyon jó tankönyvekből dolgoznak, és a képzés során leginkább a nyelvtanra, valamint a kommunikációra fektetnek hangsúlyt. Fontos ugyanis, hogy a diákok minél többet beszéljenek, és meg merjenek szólalni. Az előző évek tapasztalatai alapján elmondta, hogy úgy érzik, nagy a siker, és a résztvevők tényleg olyan alaptudást sajátítanak el a képzés végére, amit később is tudnak használni.

A szerb nyelvi felzárkóztató képzés egyik résztvevője az adai Fehér Kornél. A következőket emelte ki:

– Annak ellenére, hogy mi, diákok, már valamilyen szintű nyelvtudással rendelkezünk, mégsem merjük azt használni, gyakran nem merünk megszólalni. Az alapszintű szerb tudásomat szeretném tovább fejleszteni, amire szükségem lesz a jövőben, hiszen tanulmányaimat Szabadkán szeretném majd folytatni. A Magyar Nemzeti Tanács ezzel a felzárkóztató nyelvi képzésével lehetőséget nyújt nekünk, diákoknak, hogy itt bátrabban használjuk a szerb nyelvet. A hangsúly a kommunikáción van, így pedig bővülhet a szókincsünk.