2024. április 20., szombat

„Az itt születő barátságok tartósak szoktak lenni”

Munkában a rendezői szekció

Munkában a rendezői szekció

Múlt vasárnap vette kezdetét Zentán az idei MAdT, azaz a Vajdasági Magyar Amatőr és Diákszínjátszók Tábora, amelyet immár a kilencedik alkalommal szerveztek meg. A 42 regisztrált jelentkezőből 39-en jöttek el az idén. Csütörtökön ottjártunkkor minden szekcióban lázasan folyt a munka, és már a vasárnapi záró rendezvény tervei is kezdtek kibontakozni. Hajvert Lódi Andrea, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet munkatársa és a tábor szakmai koordinátora mesélt nekünk az idei munkafolyamatról és a táborban uralkodó hangulatról.

– A színjátszói csoportokba elsősorban középiskolások jelentkeztek, akikkel drámatanárok foglalkoznak, akik a kreativitásuk kibontására és a sallangok lemetszésére törekednek, és arra, hogy felszabadultak legyenek, játékosak, és önmaguk lehessenek a színpadon. A 18 év felettiek esetében a színészi képességek fejlesztésére fókuszálnak, konkrét kortárs szövegek segítségével állítanak össze konkrét jeleneteket, amiket nagyon precízen kidolgoznak színészileg. A rendezői csoport nagyon izgalmasan alakult ki az idén. Meghirdettünk filmes szekciót is. Viszont csak egy jelentkező akadt, ezért lemondtuk a szekciót, a fiatalembert pedig a beleegyezésével átcsoportosítottuk a rendezőkhöz. A regisztrált öt rendezőből pedig ketten jöttek el, akik közül az egyik filmes… A két rendezőnek van hét színésze, magyarországiak és vajdaságiak vegyesen, részben a szórványból, ahonnan egyébként a rendezők is. Kialakult egy nagyon izgalmas csapat, akik különböző helyekről érkeztek, különböző előtudással, akik nagyon szépen építik egymást, mindenki sokat kap a másiktól, nagyszerű a hangulat, és végül színpadi jelenetek és kisfilmek egyaránt készülnek.

Andrea elmondta, az idei tábor egészéről is elmondható, hogy nagyon egy hullámhosszon vannak a résztvevők, pillanatok alatt elfogadták egymást, nagyon jó a hangulat. Óriási értéknek tartja, hogy tizenvalahány helység fiataljai egy közösségben lehetnek, aztán ezt egy életre magukkal fogják vinni. Mert ki tudja, milyen együttműködések jöhetnek még ennek kapcsán létre? Azt tapasztalja, az itt születő barátságok tartósak szoktak lenni, az előző táborok résztvevői közül több társulat is összefogott utána, például meghívták egymás rendezőit, vagy nyári színésztréningeket tartottak közösen stb. Kisebb szakmai projektek rendszeresen létrejönnek közöttük.

A tábor záró eseménye egy nyilvános műhelybemutató lesz vasárnap 11 órától a zentai Művelődési Ház színháztermében, ahol a táborlakók ízelítőt adnak mindabból, amivel az elmúlt napokban foglalkoztak. Improvizatív gyakorlatok, konkrét színpadi jelenetek, mozgásszínházi etűdök és zenés produkciók fognak szerepelni a műsorban.