2024. április 19., péntek
Jugoremedija

Átszervezés vagy felszámolás?

A végéhez közeledik a nagybecskereki Jugoremedija gyógyszergyár agóniája. A csődeljárás alatt álló, egykor jó hírű vállalat további sorsáról hamarosan végérvényes döntést kell hozni. Aleksandar Stojilkovski, a nagybecskereki Gazdasági Bíróság bírája ugyanis elfogadta a KLMG könyvvizsgáló cég egy évvel ezelőtt hozott becslését, amely szerint a nagybecskereki gyógyszergyár értéke 17 millió euró.

Ezt követően arra utasította az Heta Real Estate céget, amely a Hypo Alpe-Adria Bank jogutódjaként benyújtotta az átszervezési tervet, hogy javítsa ki a 2013-ban benyújtott dokumentum hiányosságait. Ha ez nem történik meg záros határidőn belül, felszámolják a vállalatot, és elárverezik a vagyonát, és lehetőség szerint kártalanítják a hitelezőket.
A csődeljárás elindításának kezdetén, 2012-ben, a Hypo Alpe-Adria Bank, mint a Jugoremedija legnagyobb hitelezője (csaknem egymilliárd dinárt követel) részt vett az átszervezési terv elkészítésében. Az átszervezés előtt azonban fel kellett mérni a Jugoremedija vagyonának értékét. A nehézségek akkor kezdődtek, amikor a vagyonfelbecslők egymástól nagyon különböző összegre értékeltek a gyár vagyonát. Először a csődeljárási igazgató – a bírósági szakértők véleményére alapozva – 22 millió euróra becsülte a gyár vagyonát, majd egy belgrádi pénzügyi cég 68 milliós összegre, végül pedig a KPMG könyvvizsgáló cég arra a megállapításra jutott, hogy a nagybecskereki gyógyszergyár vagyona nem ér többet 17 millió eurónál. A csődeljárási bíró a legutóbbi adatnál állapodott meg.
A Jugoremediját 2002-ben magánosították, de a dolgozók tiltakozása után, három és fél év múlva a privatizációs szerződést felbontották. Az újraindulás sikeresnek ígérkezett, de 2012 decemberében csődeljárás indult és munka nélkül maradt négyszáz dolgozó.