2024. április 20., szombat

Nyolcvan nap után is hallgatnak

Több ezres tömeg követelte immár ötödik alkalommal Belgrád polgármesterének lemondását

A Ne fojtsuk meg Belgrádot szervezet kezdeményezésében ötödik alkalommal is megtartották a főváros utcáin az április 24-éről 25-ére virradó éjjel a belgrádi Savamala városrészben történt erőszakos épületbontás elleni tüntetést. A polgárok a békés tüntetéssel a bontás körülményei ellen emelték fel ezúttal is hangjukat, az ellen, hogy a rendőrség nem reagált a polgári bejelentésekre, illetve az ellen, hogy több mint két hónap elteltével sem nevezték meg a bontás felelőseit. A tömeg Belgrád polgármesterének, a városi képviselő-testület elnökének, a rendőrfőnöknek és a kommunális rendőrség belgrádi vezetőjének lemondását követelte.

A fiatalok, gyerekes családok, középkorúak, idősek ezúttal is a belgrádi városháza előtt gyülekeztek, és az innen induló tiltakozó sétájukkal arra szerettek volna rámutatni, hogy nem hagyhatják szó nélkül az erőszakos épületbontást.

Miután álarcosok kíséretében az éj leple alatt munkagépekkel bontottak le több épületet, és sem a rendőrség, sem a kommunális rendőrség nem reagált, több mint 80 nap telt el. Ez alatt az idő alatt Belgrád polgármestere semmi jelét nem mutatta egyszer sem, hogy kellemetlenül érzi magát, mutatott rá Ksenija Radovanović, a Ne fojtsuk meg Belgrádot szervezet képviselője. Hozzátette, több mint 60 nap telt el azóta, hogy a polgárok ez miatt az utcára vonultak, és több mint egy hónap, hogy a kormányalakító, Aleksandar Vučić a Savamalán történt épületbontás körülményeinek felelőseként a városvezetést nevezte meg.

– Egy intézmény sem végzi a munkáját, mert nincs felelősségre vonás. Az intézményeket is lerombolják, mint ahogy azt a Savamalán levő objektumokkal is tették. A mi intézményeink az utcán hevernek, fegyverünk pedig a bátorságunk és a szolidaritás – mondta Radovanović.

A Ne fojtsuk meg Belgrádot szervezet képviselői mellett az összegyűlt több ezer polgár előtt Srbijanka Turajlić egyetemi tanár is felszólalt. Mint elmondta, ő maga sem hajlandó elállni a tüntetéstől addig, amíg az elkövetők és a bontás elrendelői nem felelnek a törvény előtt.

– Ne azt kérdezzük, kié a város. Ez a mi városunk. Arra kérdezzünk rá, hová tűnt az állam? Amíg nem leszünk állam, semmink sem lesz – hangsúlyozta Turajlić. Hozzátette, a technikai kormány vezetőjétől, Aleksandar Vučićtól nem várhatjuk el, hogy megoldja ezt a problémát, hiszen nem az ő hatáskörébe tartozik. Véleménye szerint az ügyészségnek kell ezzel az üggyel foglalkoznia. De mint kiemelte, mivel az ügyészségnek 80 nap elteltével sem sikerült megállapítania, hogy a Savamalán történt bontás bűncselekmény-e, utalt arra, hogy az ügyészek elfelejtették a jogi karon tanultakat. Felajánlotta, hogy szeptemberben felveszi a kapcsolatot a jogi karok dékánjaival, hogy emlékeztessék volt tanulóikat, akiknek diplomáit aláírták, mi a jog és az etika fogalma.

Az elhangzott beszédek után, szerda este 7 órakor a tömeg ez alkalommal is új útvonalon vonult végig. A városházától, a parlament előtt elvonulva, a Miloš kenéz utcán át haladva a kormányépület előtt fordultak be a tüntetők a Nemanjina utcára, a vasútállomás irányába. A vasútállomás előtt végigvonulva a Földtani Intézet elé mentek, ahol az illetékesek két évvel ezelőtt írták alá a Belgrád víziváros projektumát. A tömeg ezen a helyszínen a projektum aláíróinak lemondását is követelte. A tüntetés végül a Földtani Intézet előtt ért véget.

A tüntetéssel kapcsolatban Saša Janković köztársasági ombudsman is nyilatkozott. Közleményében kiemelte, ő maga hivatali kötelezettségből személyesen követi majd a tüntetést, ugyanis meg szeretne győződni arról, hogy a polgárok a tüntető séta során élhettek-e személyi jogaikkal.