2024. március 28., csütörtök

Kell-e emelni vagy nem a búza árát?

Snežana Bogosavljević Bošković: A piac diktál

Snežana Bogosavljević Bošković mezőgazdasági miniszter tegnap bejelentette, hogy holnap találkozik a búzatermelőkkel, illetve a mezőgazdasági egyesületek, a malomipari vállalatok és a búzafelvásárlók képviselőivel, hogy megvitassák, kell-e emelni vagy nem a búza árát.

– A kereskedelmi miniszter és én készen állunk a csütörtöki tárgyalásra. Mezőgazdasági termelőink tudják, hogy a piac diktálja az árakat, és erre mi nem tudunk hatni, de mindenképpen hallani szeretnénk érveléseiket arról, miért kellene növelni a búza árát – nyilatkozta a mezőgazdasági miniszter az újságíróknak, és közölte velük, hogy a csütörtöki találkozón konstruktív beszélgetésre számít. Hangsúlyozta, minden évben ingadoznak az árak, és a termelők többsége nem ilyenkor szeretné eladni a gabonáját.

– Raktározzák a gabonát, őszintén remélem, hogy a következő időszakban jobb, a termelők számára kedvezőbb árat kérhetnek majd érte – mondta a miniszter.

Rámutatott arra, hogy a mezőgazdasági minisztérium azt szeretné elérni, hogy a gabonát aratás előtt eladják a termelők. Segítséget szeretnének nekik nyújtani abban, hogy nagyobb hozamú és jobb minőségű gabonát adhassanak el jobb áron.

– Mindig kiemeljük, hogy azoknak, akik mezőgazdasággal foglalkoznak, figyelniük kell a szakmára és a tudományra. Az a cél, hogy a termelők nagyobb és jobb hozamot érjenek el, hiszen így nagyobb nyereséget valósíthatnak meg és kifizetődőbbé válik a termelés. Természetesen fontos a termés minősége is – mondta Bogosavljević Bošković.

Emlékeztetett arra, hogy olyan szabályzaton dolgoznak, amely minőség szerint szabja meg a gabona, a liszt és más péktermék árát.

– Végéhez közeledik a szabályzat kidolgozása, hamarosan megjelenik, és ezeket a paramétereket fel tudjuk majd használni a gabona valós értékének meghatározásakor – magyarázta a mezőgazdasági miniszter. A környező országok árairól elmondta: – Hasonlóak, mint nálunk, és ez érthető, hiszen olyan áruról van szó, amelynek az árára a regionális és nemzetközi piac is hatással van. Ebben a pillanatban az ár alacsonyabb, mint amilyenre a következő hónapban számítunk – mondta.

Arra az újságírói kérdésre, hogy a búza ára hatással lehet-e a kenyér árára is, a miniszter asszony kiemelte, ez nem tartozik a hatáskörükbe, de nem kell azzal számolni, hogy megdrágul a kenyér.

– Erre nincs szükség, hiszen jó a termés az idén. Nagyon elégedett vagyok azzal, hogy az idei termés nemcsak fedezi az állami gabonaszükségleteket, hanem jelentős mennyiséget értékesíthetünk külföldön is.

Becslések szerint ugyanis Szerbia 1,5 millió tonna gabonát értékesíthet a külföldi piacon.