2024. április 25., csütörtök

Rajzoltam egy köpcös kandúrt

Versközvetítő sorozatot kezdett a zEtna – Csík Mónika és a TáncReakció lépett fel Kishegyesen

Hétfőn délután a kishegyesi Kátai-tanyán indult útjára a zentai zEtna Kánon a vulkánon – irodalmi-zenei barangolások című versközvetítő sorozata. Az első előadásra a tanyán zajló kézműves- és környezetvédő tábor keretében került sor, és Rajzoltam egy köpcös kandúrt címet kapta. Az előadás vendége volt Csík Mónika költő és a TáncReakció együttes (Gál Hedda – ének, Hoppál Mihály – gitár, saz, basszusgitár és Futó Ádám RunnAir – beatbox).

Az irodalomközvetítő sorozat a Bethlen Gábor Alap támogatásával valósul meg – számolt be lapunknak Beszédes István, a zEtna vezetője és a program szervezője. A program a zene és az irodalom sajátos vagy az irodalom és zene sajátos játékára épül, ami megkönnyíti a versbefogadást a gyerekek számára.

– Ez a program gyakorlatilag az irodalom közvetítéséről szól, amelynek a legfontosabb eszköze most a zene. A programnak olyan résztvevői vannak, akik íróként rendelkeznek zenei affinitással, és olyan zenészek, akik nyitottak az irodalom irányába. Tehát olvasó zenészek és zenehallgató írók a szereplői a programnak, amelynek nagyobbik része a gyermek közönséget veszi célba. Ez a kishegyesi rendezvény is ilyen, s Csík Mónika és a TáncReakció zenekar közös műsorát nézhetik meg a gyerekek – mondta el Beszédes, majd arról is beszámolt, hogy a fellépést nagyon intenzív műhelymunka előzte meg, ugyanis a zenekar budapesti, Csík Mónika pedig vajdasági. A közös munkára mindössze két nap jutott, de az előadás rengeteg érdekességet tartalmaz, fogalmazott a szervező, majd hozzáfűzte, hogy a programnak második része is van.

– Ennek a műsornak mindkét pólusa önállóan is alkalmas arra, hogy a gyerekverset jól közvetítse a célközönséghez. A program második része eltér mostani előadástól, ugyanis azt a rendezvényt nem gyermekközönségnek szántuk. Annak a keretében írók és zenészek fognak önálló műhelymunkát folytatni, amelynek az eredményét őszre és a zEtna Irodalmi Fesztivál tájékán láthatjuk majd. Ebben a programban neves írók és zenészek szerepelnek – hangsúlyozta Beszédes, aki a gyerekprogram kapcsán még elárulta, hogy őszre fognak tájolni vele. Igyekeznek majd eljutni olyan szórványtelepülésekre, ahol kevés az ilyen jellegű rendezvény, mondta, s arról is szólt, hogy a gyermekprogram hozadékaként születni fog egy rajzos füzet. Ennek az illusztrációit a fellépéseken résztvevő gyerekek fogják elkészíteni. Végezetül a szervező arról is beszámolt, hogy 6-8 előadást terveznek a gyerekprogrammal és 3-4-et a nem gyerekprogrammal.