2024. április 25., csütörtök

Elégedetlenek a termelők

A tüntetésre készülő gazdaszervezet legalább 18 dináros búzaárat követel

Tüntetést jelentett be a Szerbiai Földművesek Független Egyesülete, mert elégedetlen a búza alacsony felvásárlási árával – adta hírül a Beta hírügynökség. A tömörülés azt követeli, hogy a búza felvásárlási ára a piaci viszonyoknak megfelelő legyen, tehát legalább 18 dinár kilogrammonként.

(Fotó: MTI)

(Fotó: MTI)

„Az állam tavaly sem vette meg a búzát, viszont az aratásban 18 dinár volt a kilónkénti ára. Nem értjük, hogy az idén miért nem legalább ennyi, amikor tudjuk, hogy a búzából előállított termékek sem lettek semmivel olcsóbbak, mint egy évvel ezelőtt” – áll a közleményben.

Az egyesület szerint a monopolhelyzetben lévő felvásárlók tudatosan tartják lenn a búza árát.

A közleményben arra kéri a tömörülés a mezőgazdasági, a kereskedelmi tárcákat és a kormányt, hogy közös erővel találjanak megoldást erre a problémára.

Mint ismeretes, Újvidéki Terménytőzsdén a búza ára az adóval együtt 16,17–16,72 dinár körül alakul, ami áfa nélkül 14,70–15,20 dinárt tesz ki.

Snežana Bogosavljević Bošković mezőgazdasági miniszter néhány nappal ezelőtt úgy nyilatkozott, az idei búzahozam megközelítőleg 3 millió tonna lesz, 20 százalékkal meghaladja a tavalyi országos terméshozamot.