2024. március 29., péntek

Dombos Visual

Új művészeti ággal bővült a Dombos Fest
Narancssárga tehén installáció

Narancssárga tehén installáció

A Dombos Fest leírásakor gyakran elhangzik, hogy összművészeti fesztivál. A zene a kezdetektől fogva adott, és az utóbbi években az irodalom, azaz a Dombos remix is színvonalas eseménnyé nőtte ki magát. A képzőművészet idáig nem volt állandó része a fesztiválnak, noha voltak igen érdekes megmozdulások, mint Sinkovits Ede szalmabenzinkút installációja, vagy a tanyarom akció. Azonban idén fiatal képzőművészekből összeállt egy csapat, akik a fesztivál ideje alatt különböző installációkat készítettek, s a zárónapon bemutatták egy kiállítás keretében, a Dombos Pincében. Az alkotótábor szervezője Vass Szabolcs, kishegyesi grafikusművészt volt. A kezdeményezés kapcsán arról számolt be, hogy a fesztivál segítségével tudták megszervezni a tábort.

– A Dombos Visual képzőművészeti tábort úgy fogom fel, mint a Dombos Fest összművészeti fesztivál szakmai részét. Van zenei és irodalmi része, és valószínűleg hiányzott a képzőművészeti rész. Egy Híd Kör-gyűlésen hoztam fel ezt a témát, és Virág Gábornak megtetszett. A Dombos remix irodalmi tábor és a Dombos Fest segítségével tudtak nekünk helyet szerezni, és valamennyire fedték az anyagköltségeket. Nélkülük valószínűleg nem sikerült volna – mondta el Vass, majd arról is szólt, hogy mivel első alkalommal tartották meg a képzőművészeti tábort, nem törekedtek a tömegességre.

Szalma szkarabeusz és galacsin

Szalma szkarabeusz és galacsin

– Mivel először szerveztük meg a tábort, csak öten vettünk rajta részt. Úgy vagyunk vele, hogy ez jó kiindulópont a jövőbeli táborokhoz. Végül is elégedett vagyok, jó pár installáció született. Konceptuális művészetről beszélhetünk, de igazából trash művészet, mivel abból tudtunk leghamarabb összeszedni a legtöbb anyagot. Nem úgy kell trashre gondolni, hogy a szemétben turkáltunk, hanem otthonról, kidobás előtt álló tárgyakat hoztunk el. Emellett a helyi festéküzletben volt számlánk, és vettünk plusz anyagokat, s e kettő fúziója volt látható a kiállításon. Első alkalommal nem volt külön témánk, de úgy érzem, hogy nem is kell témát szabni, mivel mindannyian fiatalok vagyunk. Itt volt Varga Valentin, aki a szarajevói akadémián végzett, Klájó Adrián harmadikos az újvidéki képzőművészeti akadémián, Bicskei Anikó a művészeti akadémiáról, Szenti Lilla grafikusművész szintén az újvidéki akadémiáról, valamint én, mint grafikus, ugyancsak az újvidéki akadémiáról – számolt be a szervező. Végezetül arról is szólt, hogy jövőre mindenképp szeretnének folytatást a Dombos Visual képzőművészeti tábornak.