2024. április 20., szombat

Újvidéki egyetemisták nemzetközi sikerekkel

Fogadás a Műszaki Tudományok Kara hallgatóinak és Lenka Petrovićnak, a Művészeti Akadémia hallgatójának tiszteletére

Az Újvidéki Egyetemen tegnap ünnepélyes fogadást tartottak Lenka Petrovićnak, a Művészeti Akadémia harmadéves hárfa szakos hallgatójának, és a Műszaki Tudományok Kara hallgatóinak, akik egyéni vagy csapatmunkával kimagasló eredményeket értek el a világ különböző nemzetközileg elismert versenyein.

A Műszaki Tudományok Kara díjazott hallgatói mentorukkal

A Műszaki Tudományok Kara díjazott hallgatói mentorukkal

Az ünnepélyes fogadáson elsőnek az egyetem rektora, dr. Dušan Nikolić szólalt fel. A köszöntőbeszédek mellett a jelenlévők élvezhették Lenka Petrović hárfajátékát, valamint Kaja Mandić Plavšić és Marko Stojanović, a Művészeti Akadémia harmadikos hallgatóinak zongorajátékát.

Az újvidéki Műszaki Tudományok Kara hallgatói már 15 éve képviselik Szerbiát Párizsban a robotikával foglalkozó fiatalok európai versenyén, az Euroboton. A műszaki kar három csapatának tagjai az idén is kiváló eredményekkel tértek vissza a június 11-én és 12-én megtartott versenyről. Idén messzemenően túlszárnyalták az eddigi eredményeket, amelyek közül legjobbnak a 2009-ben megszerzett harmadik helyezés, illetve a 2012-ben elért harmadik és negyedik hely számított. A FTN MBS csapata ugyanis második, az M41+ harmadik helyezést ért el, míg a Memristor a tiszteletbeli kilencedik helyre zárkózott fel a párizsi Eurobot 2016-on, ahol 18 országból 33 csapat indult.

Đorđe Rajić, az MBS csapat tagja, a Műszaki Tudományok kara negyedéves mechatronika szakos hallgatója a következőket mondta a párizsi Eurobot 2016 verseny kapcsán:

– Minden évben részt veszünk ezen a versenyen, ahol idén a Robotok a strandon elnevezésű témát kellett feldolgoznunk. A legnagyobb kihívás számunkra az volt, hogy a robotokat nagyon rövid idő alatt a feltételeknek megfelelően alakítsuk át. Többek között ezért is számít ez kimagasló eredménynek, mert az itthoniaktól eltérő feltételekhez kellett alkalmazkodnunk. Emellett még azért is fontos ez az eredmény, mert így az embereknek lehetőségük nyílt hallani a robotikáról, ami a mi társadalmunkban még nem számít annyira elfogadott szakterületnek – nyilatkozta Đrođe Rajić lapunknak.

Lenka Petrović, az újvidéki Művészeti Akadémia harmadikos hárfa szakos hallgatója június 8-tól 18-ig terjedő időszakban vett részt az Amerikai Egyesült Államokbeli Bloomingtonban megrendezett Nemzetközi Hárfa Versenyen (USA International Harp Competition), ahol harmadik helyezést ért el, emellett pedig különdíjban is részesült, annak a műnek az előadásmódjáért, amelyet külön erre a versenyre komponáltak. Lenka Petrović Staša Mirković Grujić kiváló egyetemi tanárnő és Mina Momčilović szakmai munkatárs diákja, aki szerbiai résztvevőként először a történelemben ért el ilyen kimagasló eredményt az említett rangos amerikai hárfaversenyen.

– A Bloomingtonban megrendezett USAIHC versenyen tapasztalt reakciók nagyon pozitívak voltak. A verseny maga igen megterhelő, a nehézsége abban rejlik, hogy a négy részből álló versenysorozat igen komoly felkészültséget igényel a résztvevőktől. Számomra már az megtiszteltetés, hogy egyáltalán ott lehettem, és nem is számítottam rá, sőt nem is gondolkodtam azon, hogy helyezést érek el. A célom az volt, hogy eljussak, és megmutathassam, amit tudok. Véleményem szerint meglepetés volt az, hogy számukra egy ismeretlen kis országból ilyen eredményes zenejátékot tudtam ott bemutatni – mesélte Lenka Petrović a verseny kapcsán.