2024. március 29., péntek

Hatvan százalékon az EU-támogatottság

Az Ipsos Strategic Marketing közvélemény-kutató vállalat igazgatója arról számolt be, hogy a Brexit mindenképpen kihatással lesz majd a szerbiai polgárok véleményére az uniós csatlakozással kapcsolatban, ugyanakkor hozzátette, hogy a jelen pillanatban a polgárok mintegy 60 százaléka támogatná egy esetleges szavazás során az EU-csatlakozást. 

Marko Uljarević, az Ipsos vezetője hozzátette, hogy a potenciális voksolók mintegy harmada lenne az EU-integrációk ellen. Ha csak azokat a polgárokat vesszük figyelembe, akik biztosan szavazóurnákhoz járulnának, hasonló eredményt kapunk: 60 százalék szavazna igennel, 40 százalék nemmel.

A pártok szerinti megoszlást figyelembe véve elmondható, hogy a Demokrata Párt minden tizedik szavazója, az Elég volt mozgalom minden harmadik, a Szerb Haladó Párt minden negyedik voksolója az EU ellen szavazna. Ugyanakkor, az EU-szkeptikus oldalon is létezik a disszonancia, így minden ötödik vagy hatodik radikális, vagy a Dveri mozgalom minden hetedik szavazója belépéspárti lenne a népszavazáson.

Nem lehet titkolni, hogy az EU-szkeptikus álláspont feltörekvő álláspontnak számít, s az Ipsos igazgatója szerint a Köztársasági Képviselőház jelenlegi összetétele megfelelőbb képet ad az integrációk támogatóinak és ellenzőinek számarányát illetően, mint a korábbi parlamentek összetételei.