2024. április 20., szombat

Színek nyelvén szólani

Konc Alexandra két méltatója között

Konc Alexandra két méltatója között

A Zentai Alkotóházban hétfőn délután nyitották meg népes közönség előtt a tornyosi Konc Alexandrának, a zentai Közgazdasági és Kereskedelmi Iskola tanulójának, amatőr, autodidakta festőnek első önálló tárlatát, mely a helyszínen két héten át megtekinthető.

Viakter Blanka, Alexandra tanárnője vezette fel az eseményt, aki elmondta, volt tanítványa különösen tehetségesnek bizonyult az előző négy évben úgy a közgazdasági tárgyak területén, mint a versírásban vagy éppen a képzőművészetben, amit már az általános iskolában is sikeresen művelt, közben néhány díjban is részesült. Mindig is érezte, hogy van hozzá tehetsége, de sosem gondolta, hogy erre a pályára szeretne lépni, a festészet megmaradt számára hobbinak. A középiskola első éveiben hanyagolta is ebbéli tevékenységét, ám 2014-ben ismét ecsetet ragadott, azóta napi szinten műveli. Másfél év alatt 35 képet festett, a legutóbbi tízet olajjal. Azt vallja, a festés tökéletes alkalom arra, hogy az ember kivonja magát a világból egy időre, közben nem gondol semmire, körülötte minden elcsendesedik. Blanka 2014-ben kezdte tanítani Alexandrát, és különböző nyári táborok alkalmával figyelt fel a tehetségére – ettől kezdve megpróbálta motiválni, és az ő ötlete volt egy önálló kiállítás is. Felkérték hát Tóth Alissza grafikust, hogy mindenekelőtt értékelje Alexandra munkáit.

Alissza megnyitójában hangsúlyozta, hogy Alexandra sokrétű tehetség, ezért üdvösnek tartja, hogy iskolájának tanárai fontosnak tartják őt támogatni, illetve lehetővé tenni, hogy a tágabb közönség is megismerje alkotásait. Elmondta, hogy a fiatal alkotó képeinek látásmódja mögött megtapasztalható egy bizonyos nézőpont, a művészi ihletben meglátott, a képeken kifejezésre jutó, valóságon túli örök értéket kifejező szemlélet. Színérzéke és megfigyelőképessége, a részletekre való fókuszálása nagy mértékben érezhető. A formák felett a színek szinte teljes mértékben dominálnak, amivel belső hangulatait fejezi ki, hiszen a szín a vizuális nyelv egyik legfontosabb kifejezőeszköze. Alexandra megértette a színek nyelvét, és sikeresen alkalmazza messzi tájak, hangulatok varázsának ábrázolásában.