2024. március 28., csütörtök
Dízelbotrány

Kérdésessé vált a dízelmotor jövője a Volkswagen vezére szerint

Kérdésesnek nevezte a dízelmotor jövőjét a Volkswagen konszern vezérigazgatója, Matthias Müller a Handelsblatt lapnak adott interjúban. 
Az Európai Bizottság szén-dioxid-kibocsátási ajánlásai alapján már most világosan látható, hogy "a dízelmotorok károsanyag-kibocsátásának megfelelő csökkentése rendkívül bonyolult és költséges eljárás lesz, miközben az elektromos mobilitás egyre megfizethetőbbé válik" - fogalmazott. Egy bizonyos ponton természetszerűen felmerül majd a kérdés, hogy érdemes-e egyáltalán még több pénzt ölni a dízelmotorok továbbfejlesztésébe - tette hozzá. 
Matthias Müller az elmúlt héten jelentette be, hogy a konszern több milliárd eurós elektromos mobilitási fejlesztési programot indít azzal a céllal, hogy 2025-re gyártmányainak egynegyede tisztán elektromos hajtású autó lehessen. 
Az alacsony fogyasztású modern dízelmotorok azonban Németországban és Európa szerte nagyon népszerűek az autósok körében - jegyezte meg a Volkswagen vezére. Az, hogy a dolgok ezután milyen irányt vesznek, a politikai döntéshozókkal folytatott egyeztetéseken fog kiderülni. "Nincs arról tudomásom, hogy a német kormány a dízelmotorok adókedvezményének csökkentését tervezné" - mondta. 
A Volkswagen eladásainak nagy részét dízelmotoros modellek adják. Németországban például az eladott VW modellek 46 százaléka dízel. 
A Daimler az elmúlt években mintegy hárommilliárd eurót fordított a jelenlegi modelljeibe beépített dízelmotorok kifejlesztésére. A konszern szóvivője szerint a takarékos és környezetbarát erőforrások nagyban hozzájárulnak az uniós klímavédelmi irányelvek teljesítéséhez. 
Az autóipari alkatrész-beszállító Bosch pedig egyenesen nélkülözhetetlennek tartja a modern dízelmotorokat a klímavédelmi célok elérésében. 
Matthias Müller szerint korszakváltás küszöbére érkezett az autóipar. Hasonlatosan ahhoz, ahogy az áramszolgáltatók üzleti modelljét megváltoztatta az energiaipari fordulat, az "Energiewende", az autóiparnak is idővel búcsút kell mondania a belsőégésű motoroknak - mondta, hangsúlyozva, hogy az autóipar jövője az alternatív hajtásláncokban és a digitális forradalomban rejlik.