2024. április 25., csütörtök

Pécelről Topolyára

A héten Topolyán vendégeskedett a helybeli Mezőgazdasági Iskola magyarországi testvériskolája, a péceli Fáy András Szakképző Iskola tanárainak és tanulóinak egy csoportja.

A vendégek egy csoportja a Mezőgazdasági Iskola mellett (Benedek Miklós felvétele)

A vendégek egy csoportja a Mezőgazdasági Iskola mellett (Benedek Miklós felvétele)

Jelen kiránduláson minden osztály legjobb és legérdeklődőbb diákjai vettek részt, a kísérőtanárok pedig azok közül kerültek ki, akiket az év végi hajrában nélkülözni tudtak egy napra. Lapunk kérésére Csernovszkiné Antal Margit Zsuzsanna, a péceli iskola igazgatója elmondta, hogy a két iskolában sok a közös, hasonló a méretük, és nekik is olyan tangazdaságuk van, mint a topolyai iskolának. Mint mondta, elsősorban az itteni tangazdaságról szeretnének tapasztalatokat szerezni, hisz számos problémával szembesülnek ők is, amelyek közül az egyik a folyamatosan csökkenő diáklétszám, és minden pozitív példa segítheti a fejlődésüket.

A szakképző tanárai és tanulói a péceli önkormányzat és a Fáy András Alapítvány támogatásával jutottak el Topolyára, utóbbi intézmény több éve gondozza az iskolát, és ezúttal a kuratóriumának elnöke, Ivánkovicsné Polmüller Brigitta is részt vett az utazáson. Ivánkovicsnénak, a szakképző korábbi igazgatójának nagy szerepe volt abban, hogy a két iskola 2008-ban testvériskolai kapcsolatot alakított ki egymással. Elmondása szerint tudatosan keresték a kapcsolatot olyan határon túli, részben magyar iskolával, amely hasonló profilú, mint az ő iskolájuk.

– Nemcsak az iskolai kapcsolatokat ápoljuk, hanem szeretnénk Topolyával városi kapcsolatot is kialakítani; ez jelenleg is folyamatban van, és úgy érzem, ez mindkét városnak hasznára válna, – nyilatkozta Ivánkovicsné.

A topolyai programokat a Mezőgazdasági Iskola nyugalmazott tanára, Kisimre Tibor állította össze. A vendégek az iskola és a tangazdaság meglátogatása mellett megtekintették Topolya Község Múzeumát, a Szent Illés pravoszláv templomot, valamint két farmot, a magyar szürke marha tenyésztéséről ismert Truzsinszki-tanyát és a Vojcsena tehenészetet, amely az egyik legnagyobb ilyen jellegű gazdaság a községünkben.