2024. április 18., csütörtök

Nagy újítások nélkül

A következő tanévben hét osztály nyílik a Mezőgazdasági Iskolában

Topolya középiskoláiban is nagyban folynak az érettségik, záróvizsgák. Nincs ez máshogy a helybeli Mezőgazdasági Iskolában sem, amelyből június 3-án 184 diák ballagott el.

Fotó: Benedek Miklós

Fotó: Benedek Miklós

Ugyanakkor a végzős diákok helyét hamarosan új diákok töltik be, hisz az általános iskolák nyolcadikosainak is dönteniük kell a továbbtanulást illetően, így a Mezőgazdasági Iskola is több szakon várja a jövendőbeli tanulóit. Lapunk kérésére az iskola igazgatója, Tóth Tibor beszélt az iskola kínálatáról. Mint megtudtuk, az eddigi évekhez hasonlóan az ősszel is négy osztály indul magyarul. Négyéves tantervvel általános mezőgazdasági, állategészségügyi és élelmiszeripari technikusi szak nyílik 30-30 diákkal, míg az egyetlen hároméves osztályba a mezőgazdasági gépkezelők és –szerelők, valamint pékek járnak 15-15 fővel. Szerb nyelven a mezőgazdasági és állategészségügyi technikus mellett egy hároméves kombinált osztály nyílik dísznövénykertészeknek és élelmiszeripari termelőknek.

– Új szakok nincsenek, viszont újra oktatjuk a virágkertészetet, amely néhány évig szünetelt, csakúgy, mint az élelmiszeripari termelői szak. E két szakot szerb nyelven indítjuk, mivel a tavalyi évben szerbül nem sikerült élelmiszeripari technikusi szakot nyitnunk, így megpróbálkozunk a hároméves osztállyal. Ugyanakkor négyéves kertészeti szak nem lesz a következő tanévben, ebből most ballagott el az utolsó generáció. Azt, hogy milyen szakokat nyitunk meg, befolyásolja a korábbi években jelentkezők száma, illetve igyekszünk figyelembe venni a munkaerőpiac szükségleteit, így akár ösztöndíjakra is van lehetőség. A mezőgazdaság terén új szakok nem nyílnak, jobbára azok folytatódnak, amelyeket több évvel ezelőtt regisztráltunk a minisztériumban, ezek közül tudunk válogatni, és ezeket tudjuk szükség szerint elindítani – mondta Tóth.

Az igazgató arról is beszámolt, hogy az eddigi tapasztalatok alapján az állategészségügyi szakon mindig betelik az előlátott létszám, a mezőgazdasági technikumon 25 körül van a jelentkezők száma, az utóbbi egy-két évben viszont az élelmiszeripari technikusi szakon viszonylag kevés a jelentkező, 17-18 fős osztályokat nyitnak.

Cikkünk elején említettük az érettségit, amely az utóbbi években megváltozott, már ami a Mezőgazdasági Iskolát illeti. Tóth Tibor elmondta, hogy az új rendszert és új tantervet, amely több gyakorlati oktatást lát elő, a kétezres évek elején kezdték alkalmazni, és körülbelül öt évvel ezelőtt rendszeresítették. A végzős tanulóknak korábban diplomamunkát kellett készíteniük, most viszont az anyanyelvi érettségi mellett egy tesztet kell megírniuk, amely a szaktantárgyak anyagából áll össze, valamint két gyakorlati munka elvégzésével is kell bizonyítaniuk tudásukat.

Ami a továbbtanulást illeti, az igazgató elmondta, hogy a négyéves szakok diákjainak generációtól függően körülbelül 50%-a tanul tovább különböző főiskolákon, egyetemeken. Közülük többen az Újvidéki Egyetem Mezőgazdasági Karát, a Džon Nesbit Egyetem topolyai Bioélelmiszer Termelői Karát vagy a budapesti Szent István Egyetem Kertészettudományi Karának Zentai Konzultációs Központját választják. Tóth Tibortól megtudtuk, hogy a mostani végzősök egy része már leadta a jelentkezését magyarországi egyetemekre, és azt is hozzátette, hogy tanulóik közül később nem mindenki a mezőgazdaságban folytatja tanulmányait.