2024. március 28., csütörtök

Tudomány Klub Magyarkanizsán

Kedden délelőtt került sor a magyarkanizsai Regionális Szakmai Pedagógus-továbbképző Központ épületében létrehozott Tudomány Klub megnyitójára, ugyanakkor együttműködési megállapodást kötöttek a belgrádi Tudománynépszerűsítő Központ, Magyarkanizsa község és a magyarkanizsai Regionális Szakmai Pedagógus-továbbképző Központ képviselői.

A dokumentumokat Fejsztámer Róbert, Magyarkanizsa polgármestere, Nemanja Đorđević, a belgrádi Tudománynépszerűsítő Központ igazgatója, valamint Varjú Potrebić Tatjana, a magyarkanizsai Központ igazgatója látta el kézjegyével.

A Tudomány Klub céljainak és feladatainak bemutatásáról Branimir Acković és Tijana Marković, a belgrádi Tudománynépszerűsítő Központ munkatársai tartottak előadást, amit a megnyitott egylet, valamint az ez alkalomból rendezett műszaki, modellező és tehetségfejlesztő kiállítás megtekintése követett.

Fejsztámer Róbert kiemelte:

– Az önkormányzat számára lényegesen fontos, hogy Leskovac, Čačak, Niš, Užice, Knjaževac, Kragujevac, Smederevo, Kruševac, Nagykikinda és Šabac városok mellett Magyarkanizsán is megnyitotta kapuit a Tudomány Klub. A klubok az elképzelés szerint műhelymunkák, előadások és számos más kötetlen módszer útján történő tanulást és ismeretszerzést szolgáló, egyformán berendezett, azonosan felszerelt és azonos munkamódszerrel működő helyek. A fiatalok e falakon belül megfigyelhetik az élet bizonyos területének a keresztmetszetét, annak olyan szegmentumát, melyhez az iskolai oktatás folyamán, nem tudnak hozzáférni.

Minél többet fektetünk községünk területén az oktatásba, a fiatalok tudományos képzésébe, annál nagyobb lehetőségünk lesz a megmaradásra, hiszen az oktatásba történő befektetésekkel a jövőnket biztosítjuk és építjük.

Varjú Potrebić Tatjana igazgatónő elmondta, hogy az általános- és középiskolás diákok körében a tudomány vívmányait kötetlen, szabadabb formában lezajló, interaktív műhelymunka során kívánják megismertetni.

– Tetteinkkel arra igyekszünk ösztönözni az ifjú nemzedéket, hogy minél többen tudományos életpályát válasszanak. Szeretnénk még a Regionális Központ épülete melletti területen egy tudományos parkot is létesíteni, amellyel emelni kívánjuk a gyermekekkel folytatott munka, a pedagógus továbbképzés és a községünk lakossága számára nyújtott szolgáltatásaink színvonalát. Erre az elképzelésünkre már elkészültek a megfelelő tervdokumentációk.

Nyilas Mihály, a Tartományi Kormány alelnöke, tartományi oktatási, jogalkotási, közigazgatási és nemzeti kisebbségi – nemzeti közösségi titkára községünk tudományos megújulásával kapcsolatban a klub hiánypótló szerepére hívta fel a figyelmet:

– A Tudomány Klub közelíteni kívánja a diákokat a tudomány vívmányaihoz, a bennünket körülvevő világ megismeréséhez, valamint ez által szélesíteni, tágítani perspektívájukat. Erre egyre nagyobb szükség van, mert hírek útján a médiából nem megfelelő formában értesülünk egy-egy szakterület újításairól, vívmányairól. Ennek az áramlása általában nem megfelelő intenzitású, esetleg túl rideg, vagy száraz közlendő formájában ér el a diákokhoz, idegenné téve a különböző innovációkat.

A Tudománynépszerűsítő Központ a tudományok ismertetése és népszerűsítése céljából létrehozott állami intézmény, amely tevékenységének decentralizácója érdekében kezdeményezte a tudományklubok megnyitását az egész országban. Ez az akció április 5-én kezdődött a leskovaci tudományklub megnyitásával, és június 21-én ér véget a Novi Pazar-i klub munkájának megkezdésével. Tudnunk kell, hogy jóléti társadalmak gazdasági növekedése az innováción alapul, a tudás és a kapcsolatok, pedig a modern világ kulcsfontosságú erőforrásai – mondta Nyilas Mihály.