2024. március 28., csütörtök

Átadták a faluplaketteket

Hétvégén falunapot tartottak Bajsán

Bajsán vasárnap került sor a hagyományos falunapi rendezvénysorozatra. Az ünnepségre a helybeliek mellett számos vendég érkezett a környező településekről, de a falu két testvértelepülése, a magyarországi Tar és Kelebia is képviseltették magukat.

Az újszülöttek a tanácselnökkel (Lakatos János felvétele)

Az újszülöttek a tanácselnökkel (Lakatos János felvétele)

Az események sora a helyi közösség díszülésével kezdődött a tűzoltóotthon nagytermében. Az ülés keretében 10. alkalommal osztották ki a falu legrangosabb kitüntetéseit: a faluplakettet és a falu köszönőlevelét. Ez alkalommal Majtán Gizella, a Testvériség Művelődési Egyesület tagozataként működő Fürge ujjak Kézimunka Csoport vezetője kapta a falu köszönőlevelét. Faluplakettet kapott Milivoj Vuletin, nyugalmazott történelemtanár, aki igen aktív részese a falu közösségi életének. Ugyancsak faluplakettet kapott dr. Tóthisaszegi Sándor, a falu nyugalmazott orvosa, aki szintén aktívan részt vesz Bajsa közösségi életében, s emellett az egészséges életmód és táplálkozás szószólója.

A díszülést követően került sor a Bajsa természeti értékei című fotópályázat díjkiosztójára a faluházban, amelyet az idén Radivoj Preradović nyert meg. A díjkiosztót a tavalyi bajsai művésztelep képeiből készült kiállítás megnyitója követte. A falunapot Lackovics Károly, a bajsai helyi közösség tanácsának elnöke nyitotta meg a faluház udvarán felállított nyári színpadon. A megnyitót követően a helyi közösség megajándékozta az előző falunap óta született csecsemőket, majd az év legsikeresebb diákjai és ifjú sportolói részesültek jutalomban. A Vöröskereszt Topolya községi szervezete is ezt az alkalmat használta ki arra, hogy díjazza a bajsai önkéntes véradókat.

A két faluplakettel díjazott és a díjkiosztó bizottság (Lakatos János felvétele)

A két faluplakettel díjazott és a díjkiosztó bizottság (Lakatos János felvétele)

A 17 órakor kezdődött művelődési műsorban fellépett a Napsugár néptánccsoport, a Testvériség-Egység Általános Iskola diákjai, az Anagramma Civil Szervezet Zumba tánccsoportja, valamint a kelebiai művelődési egyesület és a bajsai taekwondo klub tagjai. A műsort a bajsai íjászok bemutatója követte, majd a hajnali kakasszóig tartó mulatságra került sor, amelyen az Azurro együttes zenélt.

A bajsai falunap kapcsán Lackovics Károly tanácselnök arról számolt be médiának, hogy a bajsaiak elfogadták a falunapot, és igazi ünneppé vált a közösség számára. A tanácselnök szerint nemcsak a gondokról kell beszélni, hanem az ilyen örömteli alkalmakról is.

– A falunap alkalom arra, hogy visszatekintsünk és kijavítsuk azt, ami nem jól működött. Az idén mindkét testvértelepülésünk képviselteti magát, de emellett rengeteg vendég érkezett. A civil szervezetek fellépnek, főznek, díjakat osztunk ki, egyszóval ünnepel a falu – mondta el Lackovics.