2024. április 19., péntek

Mi lesz veled, Zenta?

A főszponzor ötödére csökkentette a labdarúgóklub támogatását

Valamikor 15 évvel ezelőtt új „építkezés” kezdődött meg a Zenta Labdarúgóklubban, mivel Predrag Đurović helyi üzletember az addigiakhoz képest jelentős összeggel szállt be az egyesület üzemeltetésébe. A csapat lépésről lépésre javult, s végül elérte a szerbiai harmadosztályt, vagyis a Szerb Liga vajdasági csoportját, amely már megfelelő rang a nagy múltú klubnak.

E ligában harcolt már a bajnoki címért is a Zenta, de általában az élmezőnyben zárt, közben pedig a szponzornak köszönhetően a stadion is megszépült, hiszen mintegy 2000 műanyag széket szereltek fel, a gyep pedig Vajdaságban az egyik legjobbnak számít. Ha a klub több mint egy évszázados múltját tekintjük át, joggal állapíthatjuk meg, hogy ez volt az egyik legszebb időszaka, de most sötét felhők gyülekeznek a klub felett, amiről Özvegy József titkár számolt be:

– Nagy válaszút elé érkezett a Zenta Labdarúgóklub, mert a 111 éves egyesületünk fő támogatója, Predrag Đurović ezentúl csak havi 100 ezer dinárral támogatja majd a csapatot, ami a mostani viszonyok között esetleg csak a Szabadkai Ligára lenne elég. Elmondása szerint belefásult már a szerbiai foci történéseibe, de azért nem hagyja veszni az anyaegyesületét, és fedezi az alapvető költségeket. Véleményünk szerint ebben az országban az igazi foci a Szerb Ligával kezdődik, alatta sajnos elég komolytalan a versengés, így nagyon sajnálnánk, ha ki kellene lépni ebből az osztályból. Keressük a megoldásokat, megkeressük az önkormányzatot is, mert a következő két-három hétben minden eldől. Tudni kell, hogy klubunk Vajdaságban az egyik legszervezettebbnek számít, az elmúlt 15 évben senkinek egyetlen dinárral sem maradtunk adósak, így idén is június 30-ig minden kötelezettségünket teljesítettünk. Ennyi pénzből viszont az eddigi szintet nem tudjuk tartani, erre kell valamilyen megoldást találni. Százhét igazolt játékosunk van, minden korosztályt versenyeztetünk. A kadétcsapatunk jelenleg első a szabadkai körzeti ligában, a pionírok másodikok, az újoncok hatodikok, s a legkisebbek is szép sikereket érnek el. A nagy csapatban azonban nincsen zentai, mert mire odaérnének, rég átmennek Magyarországra, hiszen már a középiskolai tanulmányaikat ott képzelik el a fiatalok. Tavaly sokáig versenyben voltunk a bajnoki címért, de az idei harmadik helyünket még értékesebbnek tartom, mert alaposan felfiatalítottuk a csapatot, hiszen volt olyan meccs, amikor 6-7 ún. bónuszjátékos, azaz 19 évnél fiatalabb játszott a csapatban. Ćirić edző tehát a maximumot hozta ki a csapatból, amelynek minden feltétel adott volt a jó eredményhez. A „minden feltétel” havi 500-600 ezer dinárt jelentett, de azért nem szórtuk a pénzt, hanem jó gazda módjára osztottuk be. Most az adódott mínuszt kell kipótolni valahogy. Nem gondoltuk mi, hogy ezt az önkormányzat állná, de minden lehetőséget fel kell mérni, leülünk majd üzletemberekkel, hátha lát valaki fantáziát mindebben – mondta az egykori kiváló kapus, aki 18 éve végzi a titkári feladatokat a Zentában. Elmondása szerint ilyen helyzettel még nem találkozott, de reméli, hogy mégis szerencsés végkifejlete lesz a dolognak. Legyen neki igaza.