2024. április 20., szombat

Phenjan a disszidens észak-koreaiak visszaküldését követeli Szöultól

Phenjan azt követeli Szöultól, hogy küldje haza azokat, akik külföldön üzemelő észak-koreai éttermekből szöktek Dél-Koreába, illetve akiket Phenjan szerint elraboltak - jelentette a KCNA észak-koreai hírügynökség csütörtökön.

Észak-Korea szerint az állampolgárait elcsalták, vagy elrabolták a dél-koreai titkosszolgálat emberei, és jelenleg "illegálisan" fogva tartják őket Dél-Koreában. Phenjan azt követeli déli szomszédjától, hogy kérjen bocsánatot Észak-Korea népétől a honfitársaik elrablásáért, és feltétel nélkül küldje haza őket.

A szöuli hatóságok néhány napja erősítették meg azokat a híreket, hogy újabb három észak-koreai éttermi dolgozó szökött Dél-Koreába a kínai Sanhszi tartományból. Áprilisban 13 éttermi dolgozó szökött Dél-Koreába ugyancsak egy Kínában működő étteremből.

Külföldi munkára többnyire azokat az észak-koreaiakat engedik, akiknek a rendszer iránti lojalitása nem kérdéses. Évente átlagosan több mint ezer észak-koreai szökik át Dél-Koreába, menekülve a mélyszegénység és a diktatúra elől. A menekülők általában Kínába mennek, majd onnan tovább Dél-Koreába. Az éttermekre viszont azért van szüksége Phenjannak, mert így valutához tud jutni.

Az észak-koreai vöröskereszt közleménye szerint a szöuli hatóságok megtesznek mindent, hogy az elrabolt észak-koreaiakat elzárva tartsák a külvilágtól, és hogy azt a látszatot keltsék, a fogva tartottak szabad akaratukból menekültek délre. Ezt mind megvesztegetéssel, megtévesztéssel, fenyegetéssel és zsarolással érik el - áll a közleményben.

A dél-koreai média szerint a hírszerzés elutasította helyi ügyvédek kérését, hogy Phenjan vádjainak tisztázása érdekében találkozzanak az áprilisban tömegesen Dél-Koreába szökött északiakkal.

Az idei év első öt hónapjában már 590 észak-koreai disszidált Dél-Koreába, 16 százalékkal többen, mint tavaly ugyanebben az időszakban. Most először nőtt a menekülők száma, mióta Kim Dzsong Un 2011-ben átvette az ország irányítását. Az utóbbi években a disszidálók száma ugyanis fokozatosan csökkent.

Májusi adatok szerint jelenleg 29 380 észak-koreai disszidens él Dél-Koreában.