2024. április 25., csütörtök

Mit kínál Zenta?

A turizmusban ténykedő jó barátom mindig azt mondja, ha már nincsenek hegyeink, völgyeink, tavaink, akkor teremteni kell dolgokat, amiért érdemes eljönni Zentára. Idegenforgalom nemcsak ott létezhet, ahol megvan hozzá minden természeti adottság, hanem ott is, ahol sok jó ötlet és kitartó emberek laknak. Szerintem Zenta ilyen hely. Ha turizmusról beszélünk, a zentai csatával kell kezdenünk. Ez egy olyan meghatározó történelmi esemény, melyből a Tisza-parti város építkezni kezdett. Egy kiaknázatlan kincs ez, mely lassan a felszínre kerül. Amikor 1997-ben a csata 300. évfordulóját ünnepeltük, középiskolás voltam, és esküszöm, akkor hallottam először róla, pedig a csata helyszínétől néhány száz méterre lakom. Én sem voltam butább a többinél, csak arról volt szó, hogy emlékeim szerint soha nem tanultunk róla, nem emlegettük, nem foglalkoztunk vele, nem voltunk rá büszkék. Az utóbbi évtizedek azonban változást hoztak, szerintem ma már minden zentai iskolás tud a csatáról, hiszen annyi új dolgot kapcsoltak hozzá, hogy létezhetetlen tudomást nem venni róla. Van emlékhely, amit minden évben megkoszorúznak, a városnap is a csata évfordulója, megépült a párját ritkító emlékkilátó, sportesemények és különféle rendezvények kapcsolódnak hozzá, ehetünk Savoyai Jenő és II. Musztafa arcképével ellátott zentai marcipánt, zentai csata kézműves csokoládét, és néhány hónapja megszületett a zentai csata vörösbor is.

(Fotó: Gergely Árpád)

(Fotó: Gergely Árpád)

Amire még alapozhatunk, és amit idegenforgalmi szempontból még alig használunk ki, az a Tisza. Van azért már hozzá kapcsolódó rendezvényünk is, mégpedig a Tiszavirág Fesztivál, melytől idén már csak karnyújtásnyira vagyunk, hiszen ez az egyre népszerűbb eseményünk június 17-től 19-éig csalogatja a vendégeket. Aztán augusztusban ott van az I love Zenta fesztivál, decemberben meg Karácsonyi kavalkád, és ezek még csak a község idegenforgalmi szervezetének rendezvényei voltak. És, ha már szóba került a Tisza, azt sem kell elfelejteni, hogy hajózni is lehet a folyón, több kisebb hajó is fogadja a vendégeket, akik élnek is a lehetőséggel, és legénybúcsútól születésnapig sok fajta eseményt ünnepelnek meg a vízi alkalmatosságokon. Üdülőtelepünk, a Csárda is kezdi visszanyerni népszerűségét, köszönhető ez annak, hogy egy civil szervezet vette gondozásába. Azóta a strand is szépen alakul, a nyaralóövezet is fejlődik és rendezvények is gazdagítják. Augusztus elején például a Csárdanapok várják majd a szórakozni vágyókat, és az elmúlt két év bebizonyította, hogy erre nemcsak a zentaiak, hanem a vidékiek is vevők, pláne, hogy jó koncertek és finom ételek csalogatják őket. Ha tehát igazi nyári hangulatot, mezítlábas, bikinis bulit akarunk, akkor azt semmiképp sem szabad kihagyni. Nem csak a tenger homokos partján lehet ilyen partit szervezni, a Tisza zentai homokos partján is össze lehet hozni, csak valakiknek fel kellett vállalni, meg kellett csinálni, és szerencsére vannak ilyen vállalkozó szelleműek Zentán.

Aztán szeptemberben megint érdemes eljönni Zentára, hiszen akkor meg városnap lesz, többnapos esemény gazdag tartalommal. Idén biztosan rá is dolgoznak a szervezők, hiszen Zenta első írásos említésének 800. évfordulóját ünnepeljük majd, úgyhogy ezt sem szabad kihagyni.

Több eseményt most nem sorolok fel, és biztosan lesznek, akik majd csóválják a fejüket, hogy az ő rendezvényüket nem említettem meg, de ennyiből is szépen látszik, hogy Zentára érdemes időről időre eljönni, hiszen nálunk mindig történik valami.