2024. április 25., csütörtök

Gondolathajó

„Tollból papírra, papírról hangszerre: emberről, életről, szerelemről és hazáról”

Vasárnap este a zentai Művelődési Házban a szegedi illetőségű, két vajdasági gyökerű zenészt is felsorakoztató Kelda kvartett tartotta Gondolathajó című lemezének vajdasági bemutatóját. Az akusztikus felállású csapat tagjai hivatásos muzsikusok, első nagylemezük bemutató koncertje a budapesti Művészetek Palotájában volt.

A produkció kiváló lezárása volt a hétnek, igazi kis vasárnap esti chill out. Klasszikusnak nevezhető verséneklős stílusban játszanak (gitár, hegedű, basszus és ütősök), amolyan soft rockot, a csókai Korponai Zsolt hegedűsnek köszönhetően némi világzenei beütéssel. Mindannyian remekül kezelik a hangszert, de külön ki kell emelnem a nagybecskereki Horváth Csaba fantáziadús, teljes dallamokat megszólaltató játékát, akinek az öthúros Ibanez basszusgitárja láttán már azelőtt összefutott a nyál a számban, mielőtt kézbe vette volna... de aztán persze kézbe is vette, és azonnal kiderült, hogy megérdemlik egymást a hangszerével. A dalszerző-gitáros-énekes Kelcz Dávidnak pedig a szövegeire szeretném felhívni a figyelmet, melyek igazi ihletett költemények. (Az énekstílusával sincs gond, de egy icipicit haloványnak tűnik; úgy érzem, egy markáns női vokál szerepeltetése adná meg a teljességet.) Közben a fiatalember azt is elárulta, hogy metál zenész múlttal rendelkezik, de ez csupán egyetlen dalban – és máshol csak nyomokban – volt tetten érhető, a számok zömére leginkább az alternatív pop-rock melankóliája jellemző.

A szűk egyórás koncert alatt eljátszották a Gondolathajó album teljes anyagát, valamint még néhány ráadást is, mi pedig a végén elcsitult lélekkel térhettünk nyugovóra egy küzdelmes hét végén.