2024. március 29., péntek

Ki járt ott, és ki jött az állatfarmról?

Kétnapi vita után tegnap este a képviselők megválasztották Maja Gojkovićot a parlament elnökének

Alig hogy megalakult az új összetételű parlament, a pénteki, de a tegnapi ülést is a többségi pártok és az ellenzék egymásnak feszülése jellemezte. Különösen miután Dragoljub Mićunović, a korelnök, a Demokrata Párt képviselője pénteken az egymást sértegető és személyeskedő hangvételű vitát megszakította, az ülést berekesztette, és hétfőre halasztotta a folytatását. A Szerb Haladó Párt azzal vádolta meg Mićunovićot, hogy visszaélt a pozíciójával, illetve azzal, hogy a DP ily módon akarja ellehetetleníteni a parlament munkáját. Tegnap azonban többórás vita után a parlament többségi szavazattal végül megszavazta Maja Gojkovićnak, az SZHP jelöltjének az újraválasztását.

Maja Gojković jelölését Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség képviselője is méltatta. Elmondása szerint arra számít, hogy a Szerb Radikális Párt képviselőit ő tudja majd a legjobban kezelni a parlament munkájában.

– Nem volt példa az elmúlt csaknem 20 évben arra, hogy ugyanazt az embert választották volna újra a házelnöki tisztségre. Legutóbb Dragan Tomić volt két mandátumban parlamenti elnök a kilencvenes évek második felében. Ez a kontinuitás, azt gondolom, jót jelent, hiszen megspórolhatjuk a bejáródási időszakot, és azt gondolom, hogy az ellenzék radikálisabb részét, és itt elsősorban a radikális pártra gondolok, ő tudni fogja kezelni – emelte ki lapunknak Pásztor Bálint.

Ótos András felvétele

Ótos András felvétele

Az SZHP-képviselők is több alkalommal Maja Gojković rátermettségét emelték ki. Az ülés azonban tegnap is elhúzódott. Pénteken, miután hitelesítették a parlamenti képviselők mandátumát, majd a képviselők letették képviselői esküjüket, egy hosszabb szünet után benyújtották a parlament elnökének személyére vonatkozó javaslatukat. Csupán az SZHP nyújtott be javaslatot: Maja Gojkovićot jelölte.

A képviselők a jelöltről valamivel délután két óra után kezdték meg a vitát, amelynek során több párt már előre kifejtette, nem támogatja a korábbi parlamenti elnök újraválasztását, így a Szerbiai Demokrata Párt, a Dveri, a Demokrata Párt nem fogják támogatni Maja Gojković megválasztását. Az ülést tegnap folytatták ugyanezzel a napirendi ponttal. A felszólalások során a DP képviselői azt ecsetelték, hogy Maja Gojković a korábbi mandátumában lerombolta a parlament tekintélyét. Balša Božović, a DP képviselője kemelte, hogy éppen a korábbi elnök vezette be azt a fajta demokráciát, ami George Orwell Állatfarm című könyvében felismerhető: „Mindenki egyenlő, de vannak egyenlőbbek.” Éppen ezért arra kérte a jelöltet, utasítsa vissza jelölését.

Aleksandar Martinović, az SZHP képviselője az Orwell-hasonlatot szó szerint értelmezve feltette a DP képviselőinek a kérdést: a DP képviselői úgy vélik, disznók vezetik az országot?

Az ellenzék és a többségi párt képviselőinek felszólalásában tegnap is személyeskedésig is elfajult a vita. Bojan Pajtić, a DP képviselője elmondta például, nem kételkedik abban, hogy Martinović olvas, de félreértette a hasonlatot, majd hozzátette, sajnálja, hogy nem sikerült kellő nevelésben részesítenie Martinovićot még abban az időben, amikor egyetemi hallgató volt. Majd feltette a kérdést Maja Gojkovićnak: Újvidék városi kasszájából hova tűntek el milliók, amíg ő volt a polgármester? Aleksandra Jerkov, szintén a DP soraiból, rámutatott, Maja Gojković a Számvevőszék véleményezése szerint tisztában volt azzal, hogy az új újvidéki buszállomás megépítésével és az erre elkülönített 400 millió dinárral törvénytelen építkezést hagy jóvá.

A vita elsősorban a DP és az SZHP között zajlott. Válasz-viszonválasszal folytattak többórás vitát, amelynek során többször is előkerültek az állathasonlatok, szó esett a diktatórikus és a totalitárius hatalomról vagy a kormányfőtől való félelemről, de többször is egymásnak intézve szavaikat a képviselők arra hívták fel a figyelmet, hogy képviselőtársuk nem mond igazat.

Dragoljub Mićunović több alkalommal is felkérte a képviselőket, ne sértegessék egymást, tartsák tiszteletben a parlament intézményét. Maja Gojković pedig több alkalommal is arra figyelmeztette a korelnököt, hogy megsértette az ügyrendi szabályzatot, sőt ki is oktatta, miként kellene vezetnie az ülést. Majd egymás után az SZHP több képviselője is kritizálta Mićunovićot, mire az elnöklő délután 4 óra körül rövid szünetet rendelt el, összehívta a frakcióvezetőket, hogy közösen a megfelelő mederbe sodorják a vitát, több esetben ugyanis a felszólalók eltértek a napirend témájától. Így elhangzott az is az SZHP képviselői részéről, hogy nem igazságos, hogy azoknak a pártoknak is, amelyek egyedül indulnak a választásokon, és azoknak is, amelyek ezt koalícióban teszik, 5 százalékos küszöböt kell elérniük ahhoz, hogy részt vehessenek az országvezetésben. Erre Vojislav Šešelj, a Szerb Radikális Párt képviselője válaszolt, és arra kérte a többségi pártot, hogy vegyék figyelembe a saját koalíciós képességeiket, hiszen az SZHP 12 kisebb párttal közösen vett részt a választásokon, és így szerezte meg a szavazatok 48 százalékát. Šešelj szavai szerint ugyanis ha ezt az arányt osztanák el koalíciós partnereik között, egyikük sem érte volna el a cenzust.

A megbeszélést követően a képviselők visszatértek a jelölt elnöki posztra való képességének a megvitatására. A DP továbbra is Maja Gojković korábbi mulasztásait rótta fel, Maja Gojković pedig a DP tagjainak a mulasztásait és visszaéléseit sorolta.

Az Elég volt! képviselői ugyanakkor arra hívták fel a figyelmet, hogy az SZHP és a DP képviselői a szennyes kiteregetésével, valamint az SZHP és a Dveri képviselőinek azzal a vitájával, amivel azt kívántak feltárni, ki hűségesebb oroszbarát, csak húzzák az időt, és 1,5 millió dinárt pazarolnak el az adófizetők pénzéből, egy parlamenti ülés ugyanis 1,5 millió dinárba kerül.

A parlament napirendjén öt pont szerepel. A parlament elnökének megválasztása után a képviselőknek meg kell választaniuk az alelnököket, ki kell nevezniük a parlament főtitkárát, és meg kell alakítaniuk a parlamenti munkacsoportokat.