2024. március 28., csütörtök

Kötelező tantárggyá válhat az informatika az általános iskolákban

A minisztériumi javaslat szerint korszerűbbé alakulna a jelenleg választható tantárgy

Újabb javaslattal állt elő az oktatási minisztérium: a következő iskolaévtől kötelezővé tenné az eddig választható informatikaoktatást az általános iskolákban. Míg egyes pedagógusok arra hívták fel a figyelmet, hogy ez nem jó ötlet, hiszen a diákok érdeklődése és számítógépes ismeretei különbözőek, addig másik iskolában arról nyilatkoztak nekünk, hogy a kötelező tantárggyá válás tulajdonképpen nem hozna nagy változást.

Maksó Éva, az adai Cseh Károly Általános Iskola igazgatója a hír kapcsán lapunknak nyilatkozva elmondta, azt ugyan még nem tudni, hogyha kötelező tantárggyá válna az informatikaoktatás, pontosan milyen változást hozna a tantárgyban, a tantervben, az óraszámban, de a jelenlegi tapasztalatok szerint nem jelentene különösebb változást a diákok számára nézve, ugyanis náluk a diákok mindegyike a felkínált választható tantárgyak közül az informatikát választja most is:

– A diákok és a szülők választása azt tükrözi, hogy van érdeklődés e tantárgy iránt, 100 százalékban ezt választják, így ha kötelezővé válna, akkor valószínűleg a mi iskolánkban ez nem okozna gondot. A tanulók szeretik az órákat, felszerelt informatikateremben tanulhatnak, a Neumann-versenyeken is sikeresen szerepelnek, és ugyan valóban vannak különbségek a diákok között a számítógépes ismeretek terén, amikor ötödik osztályba kerülnek, de a tanár differenciált oktatás keretében foglalkozik velük, figyel az egyéni képességekre – hallottuk az igazgatótól.

Az oktatási minisztérium a javaslat kapcsán felvázolta, hogy az informatikaoktatás kötelező tantárggyá való válása azt is jelentené, hogy a diákok egy modernebb, a mai társadalom elvárásaival összhangban lévő informatikatantárgyat kapnának, megismerkednének a technológiahasználat alapjaival, és teljesen új módszerrel tanulnák a programozást is.

Sajtóinformációk szerint a műszaki oktatás is új formát kapna és új formájában is szintén kötelező tantárgy lenne. Az adai iskolában elmondták, hogy a műszaki oktatás most is kötelező tantárgyként van jelen, és informatikai témák is vannak benne.

– Még semmilyen hivatalos értesítést nem kaptunk arról, hogyan is alakulna át, de ha az az elképzelés, hogy az informatika és a számítógépes ismeretek külön kötelező tantárgy legyen, akkor lehetséges, hogy a műszaki oktatás informatikai témájú anyagrészei is átkerülnének oda – osztotta meg velünk gondolatait Maksó Éva.

Az új tantárgyak bevezetéséről a Nemzeti Oktatási Tanács június 7-én hoz döntést.