2024. április 19., péntek

Ki rendelte meg a bontást és az álarcosokat?

Több ezer ember vonult végig Belgrád utcáin, hogy elégedetlenségének adjon hangot

Szerda este több ezer, egyes becslések szerint több mint 10 ezer ember gyűlt össze Belgrád utcáin, hogy az április 25-ére virradó éjjel a főváros Savamala részén álarcosok kíséretében történt épületbontás ellen tiltakozzanak. A tömeg a Ne fojtsuk meg Belgrádot kezdeményezés szervezésében Belgrád város képviselő-testületének épülete előtt gyülekezett, majd a bontás szemtanújának, az elhunyt Slobodan Tanasković éjjeli őrnek adott tisztelet után „A mi városunk”, „Vegyék le az álarcot!”, „Kié a város?” feliratú transzparensekkel indult el a város utcáin.

A tüntetők nemcsak Belgrádból, hanem az ország más városaiból is érkeztek a belgrádi városháza elé. Követelték, hogy a városvezetők vállaljanak felelősséget a történtekért, illetve azt, hogy mindenki, akinek köze van a bontáshoz, mondjon le.

– Lemondásokat és a felelősségvállalást követelünk, a város javáért küzdünk. Az erőszak ellen vagyunk, amíg nincs későn! Mutassuk meg, hogy nem félünk – biztatták a tüntetőket a szervezők.

A tömeg a sajtószabadságot támogató újságírókkal indult útnak, így útba ejtették a Večernje novosti, a Politika és az RTS (Szerbiai Rádió és Televízió) székházát is, ahol improvizált beszédet is tartottak, és arra hívták fel a figyelmet, hogy a médiumok többsége a hatalmi párt utasítását követve tájékoztatják a polgárokat.

A bontás óta egy hónap telt el, ám az illetékes szervek nem reagáltak kellőképp, így a mai napig nem lehet tudni, ki rendelte el az épületek bontását, illetve hogy kinek az utasítására molesztálták és korlátozták szabadságukban a bontás idején arra tévedt polgárokat.

– Városainkat megcsúfították, a polgárok kétségbeesettek, de a leginkább az fáj, hogy mindenki hallgat – mondta Radomir Lazović, a Ne fojtsuk meg Belgrádot kezdeményezés tagja.

A tüntetést támogatták az ellenzéki pártok, így a tömegben jelen volt Boris Tadić, Zoran Živković, Sanda Rašković Ivić, Milan Maršićanin, Đorđe Vukadinović és mások.

A szerda esti tüntetéssel kapcsolatban a Szerb Haladó Párt közleményt adott ki, mely szerint a tüntetés politikai gyülekezet volt, amiből kiderül, hogy az ellenzéki pártok nem tudnak mit felkínálni a polgároknak. A tüntetés szervezőjeként a közleményben a Demokrata Pártot, a Szerbiai Demokrata Pártot, a Dverit, az Elég volt mozgalmat és a Szociáldemokrata Pártot nevezte meg, amelyeknek – becsléseik szerint – nem sikerült még 2000 embert sem összehívni. – Ez azt mutatja, hogy ők együtt nem tudnak mit felkínálni Szerbia polgárainak, csak Aleksandar Vučić, illetve a jóllét és a fejlődés elleni gyűlöletet – vélik a haladók. Majd hozzáteszik, folytatni fogják a küzdelmet egy olyan állam megvalósításáért, ahol a polgárok megmaradnak, és „nem menekülnek majd, mint azt korábban tették a korrumpált politikusok miatt, akik ma sem tudnak mást csak hazudni és tüntetni”.

Belgrádban két héttel ezelőtt mozdult meg a tömeg az ügy kapcsán, akkor Belgrád polgármesterének, Siniša Malinak, Nikola Nikodijevićnek, a városi képviselő-testület elnökének, Vladimir Rebić megbízott rendőrigazgatónak, Nikola Ristićnek, a belgrádi kommunális rendőrség igazgatójának, valamint Nebojša Stefanović belügyminiszternek a lemondását követelték.