2024. április 20., szombat

Szerbiában közel 90 személytől vonták vissza a magyar állampolgárságot

Kedden Törökbecsén tartott kihelyezett konzuli fogadónapot Magyarország Szabadkai Főkonzulátusa
A Jókai Mór MME-ben októberben is lesz konzuli fogadónap (Fotó: Fehér Rózsa)

A Jókai Mór MME-ben októberben is lesz konzuli fogadónap (Fotó: Fehér Rózsa)

Kedden ismét kihelyezett konzuli fogadónap volt Törökbecsén, ezúttal közel 120 honosítási kérelmet vettek át Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának munkatársai. Dr. Plank Zoltán konzul szerint az utóbbi időben ismét megnövekedett az érdeklődés a magyar állampolgárság megszerzése iránt, ezért újból heti két alkalommal is kijárnak a konzulátus munkatársai fogadónapokra, de a Szabadkai Főkonzulátuson is 40–50 személy adja át naponta a honosítási kérelmét.

Dr. Plank Zoltán kihangsúlyozta: a kritériumok közül az egyik legfontosabb elvárás a magyar nyelv középfokú ismerete, és amennyiben kiderül, hogy a kérelmező mégsem tud az elvárt szinten magyarul, a magyar állampolgárság vissza is vonható. Szerbiában eddig 80–90 lehet azoknak a száma, akiket azért fosztottak meg magyar állampolgárságuktól, mert azt csalárd módon, megfelelő nyelvtudás nélkül szerezték meg.

Törökbecsén eddig összesen 13 alkalommal volt kihelyezett konzuli fogadónap a Jókai Mór Magyar Művelődési Egyesület székházában. A törökbecseieknek várhatóan októberben lesz ismét lehetőségük arra, hogy helyben adják át honosítási kérelmüket.