2024. március 29., péntek

Nem működik együtt kellően a rendőrség és az ügyészség

YUCOM: A Savamala történéseiben nagyobb rendszerek vettek részt

A Belgrád Savamala részén történt bontás ügyében az eljárás arra utal, hogy a rendőrség és az ügyészség között nincs kellő együttműködés, ugyanakkor arra is utalnak jelek, hogy az állami szervekben voltak, akik tudták, mi történik, emelte ki Milan Antonijević, a YUCOM, a Jogászok Emberi Jogi Bizottságának igazgatója az N1 televíziónak adott nyilatkozatában. – Fejleszteni kell az ügyészség és a rendőrség közötti együttműködést, ugyanis ebből az esetből látszik, hogy nem létezik ez a kötelék – emelte ki Antonijević, kommentálva a Felső Ügyészségnek a rendőrségi belső ellenőrzési szolgálatához benyújtott kérvényét, miszerint végezzenek további ellenőrzéseket a Savamalán április 24-e és 25-e közötti éjjel történt bontás és a rendőrök esetleges részvétele kapcsán.

Antonijević kiemeli, az új büntetőjogi rendszerben, ahol ügyészi vizsgálat folyik, az ügyészek nagyobb hatáskört kaptak a vizsgálatok lefolytatásához. – A rendőrség köteles ennek megfelelően eljárni, vagyis egy szoros kapcsolatnak kellene lennie a két szerv között. Fel kell bontani a rendőrségen belül felállt alárendelt rendszert, át kell azt vetíteni az ügyészségre, hiszen a nyomozást az ügyészek vezetik, így nekik kellene irányítaniuk a rendőrséget és minden más szervet, akik a bizonyítékok begyűjtésével foglalkoznak – hangsúlyozta a YUCOM igazgatója, aki arra is rámutatott, hogy nyilvánvalóan a Savamalán történt bontásba „nagyobb rendszerek” is bele vannak vonva, a rendőrség reakciója pedig arra utal, hogy állami szinten egyesek tudták, mi történik.

Antonijević elmondta, a bontásra számos törvényes előírás megszegésével került sor, a tanúk elzárásától kezdve az átvágott áramvezetékek szabadon hagyásán át a polgárok biztonságának veszélyeztetéséig. – Ez arra utal, hogy arrogáns fellépésről van szó, vagyis sokkal nagyobb rendszer van ebbe belevonva, mint gondoljuk, hiszen összetettebb logisztikai megoldást igényelt a bontás, hogy azt úgy bonyolítsák le, mint ahogy történt. A rendőrség reakciója pedig arra utal, hogy egyesek tudtak a történtekről és nem akartak rá reagálni – hangsúlyozta Antonijević.

Rámutatott, az eset jelentőségét szeretnék a politikusok csökkenteni azzal, hogy azt hangsúlyozzák: kevés objektumot bontottak le ily módon.