2024. március 29., péntek

Jószágtartás az EU-s előírásoknak megfelelően

Támogatási szerződéseket írt alá a mezőgazdasági titkárság a termelőkkel

Öt különböző hitelezési vonalon nyert pályázókkal írtak alá tegnap támogatási szerződést a tartományi mezőgazdasági titkárság képviselői. A termelők elégedettek voltak a lehetőségekkel, a tartományi illetékesek pedig nem győzik hangsúlyozni, hogy az év végéig szívesen fogadják a további érdeklődők pályázatait is.

Branislav Bogaroški tartományi mezőgazdasági titkár a sajtónak adott nyilatkozatában megjegyezte, hogy ezúttal 168 termelővel kötöttek szerződést, összesen 145 millió dinárra.

– Farmfejlesztésre, öntözőrendszerek kiépítésére, jégvédelmi hálók felállítására és melegágyak építésére, valamint gyümölcs- és zöldségfeldolgozás fejlesztésére írtuk alá a támogatási megállapodásokat. Mint ismeretes, havonta kötünk szerződéseket ezekre a vonalakra a gazdákkal, eddig az előirányzott költségvetés felét osztottuk ki, tehát az érdekelt termelők mielőbb jelentkezzenek, ha támogatást igényelnének. Jelenleg legnagyobb az érdeklődés az öntözőrendszerek iránt, ugyanis 101 gazda pályázott, ezzel pedig összesen 1300 hektárnyi termőföldön oldanák meg az öntözést. Az állattenyésztési vonalon most inkább a farmfejlesztésre fektettük a hangsúlyt. Itt most valamennyivel nagyobb az érdeklődés, mivel előszámlás módszerrel is kivitelezhető a támogatás – magyarázta a titkár.

Molnár Viktor, a tartományi titkárság segédtitkára a médiának elmondta, farmfejlesztésre a marha-, sertés-, kecske- és juhtenyésztők, valamint a baromfitartók is pályázhattak. Belső felszerelések, karámok és például hűtők beszerzésére, felépítésére, etető- és itatóvonalak kialakítására és villanypásztorok telepítésére igényelhettek támogatást.

– Elmondható, hogy manapság egyre inkább csökken a jószágállomány, viszont a törzskönyvezett állatok száma növekvő tendenciát mutat. Ezzel nő a produktivitás, a hozam, viszont azt is el kell mondani, ez nagyban függ a körülményektől is, amelyekben az állatokat tartják. A titkárság ezért igyekezett támogatni a gazdákat abban, hogy a jószágokat a legmodernebb, EU-s előírásoknak megfelelően neveljék – hangsúlyozta a segédtitkár.

Jenei Csaba (Fotó: Dávid Csilla)

Jenei Csaba (Fotó: Dávid Csilla)

Jenei Csaba szabadkai termelő pályázásra biztatta nyilatkozatában a fiatal gazdákat.

– A farmfejlesztési opcióra pályáztam, így összesen 600 ezer dinárt kaptam a tartománytól. Nagy sikerként élem meg ezt fiatal termelőként. Pályázásra biztatom a többi fiatal gazdát, hiszen nem nehéz konkurálni, csak el kell készíteni a megfelelő papírokat, ebben pedig segítenek a titkárságban is. Egyébként sertéseket tartunk, jelenleg kétszáz koca van a gazdaságunkban – magyarázta a szabadkai gazda.

Mihályfi Jenő töröktopolyai termelő állattenyésztéssel foglalkozik, hatvan fejőstehenet tart, és 150 hektárnyi földet munkál meg.

– Birtokfejlesztésre adtuk át a pályázatot, fejőház felépítésére és egy karámra, ahol majd több mint száz tehén elfér. Az egész befektetés 3 millió dinárba kerül. Hatalmas segítség ez a tartomány részéről, hiszen már túl sok volt a jószág, nehéz volt kényelmesen gazdálkodni. Az elő-számlás támogatási lehetőséget választottuk, hatvan napon belül be kell fejezni a projektumot, ehhez az épületek már megvannak – mondta el a termelő.

Almási Tibor kispiaci gazda az öntözőrendszer telepítésére pályázott a tartománynál.

– Összesen 669 ezer dinár támogatást sikerült kapni. Húsz hektáron gazdálkodunk, leginkább konyhakertészettel foglalkozunk. Ez az első alkalom, hogy a tartományi mezőgazdasági titkárságnál pályázok, és sikerrel jártam. A lehetőség nagyon jó, hiszen akár a teljes befektetés ötven százalékát visszaigényelheti a termelő – mutatott rá a kispiaci lakos.