2024. április 20., szombat

Van, aki megvenné a zombori akkumulátorgyárat

A csődeljárás alatt álló vállalat csődgondnoka a minap hozta napvilágra, hogy a személyére nehezedő nyomás, valamint az őt és gyermekeit ért fenyegetések után aláírta a szerződést, amivel bérbe adta a gyárat egy belgrádi cégnek. A hitelezők ezzel kapcsolatosan bírósághoz fordultak, a szerződés ugyanis az ő beleegyezésük nélkül köttetett meg, ennélfogva törvénytelen és érvénytelen.

Az ügy kapcsán a SOinfo hírportálnak megszólalt Zoran Purić, a Szerbiai Önálló Szakszervezetek Szövetség zombori tagozatának vezetője.

– Az akkumulátorgyárnak komoly partnerre van szüksége, aki teljes kapacitással tudja működtetni az egész üzemet. Ilyen partnert csakis nyilvános árverés útján lehet szerezni, ezért a szakszervezet támogatja a hitelezők tanácsának követelését, hogy mielőbb sor kerüljön az árverésre. A mostani 20–30 százalékos kihasználtság elenyésző, a gyár bérbeadása nem megoldás, csupán a gyár és a dolgozók agóniájának meghosszabbítása – véli Purić, aki szerint több komoly érdeklődő is akad az akkumulátorgyárra, olyanok, akik már nevet szereztek a szakmában.

A szakszervezeti vezető aggasztónak nevezte a gyár bérbeadása legutóbbi kísérletének körülményeit, és reményét fejezte ki, hogy amennyiben fenyegetés és nyomásgyakorlás történik, az illetékes hatóságok mielőbb eljárnak az ügyben, ahogyan az egy jogállamban elvárható.

– Arra számítok, hogy miután megalakul az új összetételű városi képviselő-testület, valamint a városi tanács, megkezdődhetnek a tárgyalások a gazdasági minisztériummal a zombori akkumulátorgyár problémáinak mielőbbi hatékony megoldásáról – véli Zoran Purić.