2024. április 25., csütörtök

Olaszország az egész régió partnere

Az újvidéki Nemzetközi Mezőgazdasági Kiállítás harmadik napján Olaszország, az idei rendezvény partnerországa mutatkozott be a szakma képviselői előtt. A két ország gazdasági kapcsolatainak további mélyítésére lenne lehetőség, hiszen Olaszország gazdaságában fontos helyet foglal el a mezőgazdasági gépek gyártása, Vajdaságban pedig kiváló a termőföld. A nyitásnak talán ez lenne a legjobb pontja, a későbbiekben pedig a termelés más szektoraiban is kialakulhatnak különböző kapcsolatok.

Olaszország elsősorban a mezőgépgyártás terén képzel el együttműködést Szerbiával. Ez széleskörű terep, amely szerteágazó együttműködésre nyújt lehetőséget – hangzott el tegnap az újvidéki Nemzetközi Mezőgazdasági Kiállítás harmadik napján, amelyen Olaszország Külkereskedelmi Irodája tartott panelbeszélgetést. Giovanni Mafodda, az Olasz Külkereskedelmi Intézet belgrádi irodájának (ICE) igazgatója a sajtónak elárulta, Olaszország nemcsak Szerbiára számít, hanem az egész régióval kész együttműködni.

– A konferenciára összesen ötven gazdasági képviselőt hívtunk meg, mivel az egész térség hatalmas mezőgazdasági potenciállal rendelkezik. Szerbia és Olaszország régóta komoly külkereskedelmi partnerek, a két állam egymás bizalmát élvezi, és ugyanezt szeretnénk a környező országokkal is elérni, és ha esély van rá, még inkább elmélyítenénk az kapcsolatokat. Olaszország a vásár idei partnereként fontosnak tartja, hogy igazi nemzetközi légkör alakuljon ki, ne csak a kiállítást illetően, hanem az itt kialakított kapcsolatok terén is – magyarázta az ICE igazgatója.

(Fotó: Ótos András)

(Fotó: Ótos András)

Mafodda arról is beszélt, hogy Olaszország gazdaságában fontos helyet foglal el a mezőgazdasági gépek gyártása, hiszen erről világszerte ismert és elismert.

– Elsősorban ez az a szakterület, amelyen el tudjuk képzelni az együttműködést, mivel itt a régióban olyasmivel dicsekedhetnek, amiből Olaszországban kevés van: a kiváló termőfölddel. Úgy vélem, hogy a nyitásnak és az együttműködésnek talán ez lenne a legjobb terepe, később pedig a termelés más szektoraiban is kialakulhatnak kapcsolatok – magyarázta az igazgató.

Az olasz mezőgazdaságról elmondható, hogy a Pó-alföld birtokai sok élőmunka és korszerű technika alkalmazásával, kihasználva a nedvesebb éghajlatot és az öntözési lehetőségeket, rizst, búzát, kukoricát és cukorrépát termesztenek, és a tejelő szarvasmarhák tenyésztése is fellensdülőben van.
Délen az öntözhető földeken citrusféléket, zöldséget, szőlőt termesztenek. A rossz éghajlati adottságok miatt az olajfa és a gabona hozama alacsony. A hegyvidékek a rossz termőtalaj miatt csak juh- és kecskepásztorkodásra alkalmasak. A déli mezőgazdaság számára az is problémát jelent, hogy a termékszerkezete (citrusfélék, kertészeti termékek) nem, vagy csak részben felel meg a piaci igényeknek, emiatt az Olaszországra jutó európai uniós mezőgazdasági támogatások nagyobb része északra, az állattenyésztő és gabonatermesztő területekre jut. Egyebek között Olaszország leginkább emiatt van jelen a mezőgép-gyártásban.

Luigi Pucca, az Olasz Külkereskedelmi Intézet nemzetközi projektumokkal megbízott vezetője kifejtette, az újvidéki vásárt mindig is nemzetközi eseménynek tartották, azért is hívtak meg több illetékest a régióból.

– Az idén 20 kiállító érkezett Olaszországból, tavaly azonban csak tízen voltak, és további harminc gazdasági delegációt hívtunk meg erre a tanácskozásra a régióból. Biztos vagyok benne, hogy az összegyűltek között ha most nem is, de a következő időszakban gyümölcsöző viszonyok alakulnak ki, amely az összes országnak hasznot hozhat hosszú távon – magyarázta Pucca.