2024. április 19., péntek

Nem kell a Fidelinka vagyona

A mai árverésen csak kevesen tettek ajánlatot

A Szabadkai Gazdasági Bíróságon folytatódott a Fidelinka vagyonának eladása. A valamikor messze tájon ismert malomipari vállalat 2010 óta áll csődeljárás alatt.

A mai árverésen a bajmoki gabonatározót és a hozzá tartozó malmot kínálták fel eladásra, a kikiáltási ár 144 millió dinár volt. Ez az objektum nem talált érdeklődőre, mint ahogyan a 4,24 millió dinár kikiáltási ár ellenében felkínált szabadkai lakóépület sem. Végül négy bajmoki létesítmény talált vevőre, ezekért összesen 8 millió dinárt fizettek, derül ki a Vajdasági Rádió és Televízió tudósításából.

Az árverést május 27-én folytatják, ekkor a Fidelinka csantavéri objektumait kínálják fel. Utolsó körben a Fidelinka legfontosabb épületét, a Szabadkán szimbólummá vált malomépületet árverezik el. Az épület a város Sándor helyi közösségében áll és magába foglalja az ügyviteli épületet, a gabonatárolókat és a teljes pékipari gyártási vonalat. Az épület értékének felbecsülése továbbra sem fejeződött be, az árverésre feltehetőleg az ősz folyamán kerül sor.

Stana Salatić, a malomipari és az ingatlanokkal gazdálkodó leányvállalatok csődgondnoka korábban azt mondta, a sikeres eladás esetén a teljes bevétel a Heta Real Estate nevű vállalatot illeti meg, ez rendelkezik ugyanis jelzálogjoggal a csantavéri vagyonra, valamint a bajmoki vagyon egyharmadára vonatkozóan.

A Fidelinka korábbi tulajdonosai 2010-ig számos jelzáloghitelt vettek fel. Ezekben az ügyletekben a tavalyi év közepe óta jelenik meg a Heta Real Estate, amely minden bizonnyal felvásárolta ezeket a hiteleket. A vállalat 2010-ben jutott csődbe, miután a továbbra is az ismeretlenség homályába vesző tulajdonosok teljesen kiszipolyozták és 692 millió dinár adósságot halmoztak fel. Több ezer munkás került az utcára.