2024. április 18., csütörtök

Citerazene

Maga a szervező, a zentai Délibáb Magyar Művelődési Egyesület citerazenekara és vegyes kórusa mutatkozott be szerdán este a Zentai Alkotóházban az identitáserősítő sorozatuk utolsó előtti állomásán. Rendezvénysorozatuk során igyekeztek kitérni a magyar népzene minden jelentősebb szegletére, mondhatni, sikerrel – aki végigkísérte őket, annak nem lehet hiányérzete. Ez alkalommal katonadalokat, pásztorénekeket, betyárnótákat és egy délvidéki/Zenta környéki népdalcsokrot adtak elő, azután pedig nem hiányozhatott a ráadás sem: négyszer is visszatapsolta őket a közönség.

Recskó Szabolcs bevezetőjében kisebb történeti áttekintésben részesített bennünket. Közben azt is kifejtette, úgy véli, népünk történelmében a népzene történetét mint kultúránk igen fontos részét a maga méltó helyére kell tenni, és szándékuk szerint ennek a küldetésnek az apró építőkockája ez a rendezvény is.

Rövid ismertetőt is tartottak magáról az egyesületről, megtudhattuk, hogy 1992-ben alakultak, és azóta igyekeznek öregbíteni Zenta és a helyi és regionális népzene hírnevét a legkülönbözőbb rendezvényeken és helyeken. Zentán szinte minden jelentősebb megmozduláson jelen vannak, de rendszeresen vendégszerepelnek is, úgy országunkban, mint a teljes Kárpát-medencében. Nem utolsósorban pedig számos díjnak is büszke tulajdonosai.

A rendezvényt a Bolyai Farkas Alapítvány, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Balassi Intézet támogatta.