2024. április 19., péntek

Nem az épületek, hanem a bontás körülményei lényegbevágók

A belügyminiszter nem olvasta végig és nem látta az ombudsman jelentésében szereplő felvételeket

Nebojša Stefanović belügyminiszter meghívta a belügyminisztériumba Saša Janković köztársasági ombudsmant, hogy saját maga ellenőrizhesse le, hogy valóban lehallgatják-e. Mint mondta, az ombudsman rendelkezik olyan jogi lehetőségekkel, amivel az ellenőrzést elvégezhetné. – Jöjjön el szépen a belügyminisztériumba, és utána hozza nyilvánosságra, lehallgatják-e – emelte ki Nebojša Stefanović az újságíróknak kamanci (Sremska Kamenica) látogatása során.

Újságírói kérdésre válaszolva, miszerint Saša Janković nem azt állította, hogy a rendőrség hallgatta le, csupán azt jelentette ki, fenn áll a lehetősége annak, hogy a rendőrfőnökkel folytatott telefonbeszélgetését lehallgatta egy szerv, hiszen a beszélgetés közepén a kagylóban reprodukálva lehetett visszahallani a beszélgetés elejét, a belügyminiszter kijelentette, a belügyminisztérium nem végzett lehallgatást.

Arra a kérdésre viszont, miután a köztársasági ombudsman hivatalos jelentésében az áll, hogy a rendőrség felsőbb szintjeiről érkezett utasítás, hogy a Savamalán történt épületbontás kapcsán telefonáló bejelentésekkor a polgárokat a telefonos ügyelet a kommunális rendőrséghez utalja, és az ügyészség is megállapítja, hogy a telefonügyelet felsőbb utasításra cselekedett, elnézést kérnek-e a polgároktól, Stefanović azt válaszolta, a vizsgálat végét kell mindenek előtt megvárni. Majd hozzátette, bocsánatkéréssel tartozik az is, aki azt állítja, hogy lehallgatják.

Ma egy szó sincs erről, mintha tiltott témává vált volna Szerbiában. Már senki sem hallgatja le Saša Jankovićot, de ő maga nem akar ellenőrzést végezni, mert tudja, hogy senki nem hallgatta le, és ezért elnézést kellene kérnie a polgároktól – kommentálta a belügyminiszter.

Az április 25-re virradóra a Belgrád Savamala részén történt épületbontással kapcsolatban ugyanakkor Nebojša Stefanović elismerte, csupán részben olvasta el az ombudsman jelentését, és nem hallgatta meg a közzétett felvételeket, hiszen, mint kiemelte, belügyminiszterként nem ez a feladata, a nyomozást az ügyészség rendeli el, azt viszont megállapította, a rendőrség vezetőségéből senki nem adott ki törvénytelen parancsot.

Amikor a rendőrök élete forog kockán, például a magas feszültségű kábelek elvágása esetén, a rendőrök valóban nem szállnak ki a helyszínre, megvárják, amíg az illetékesek elhárítják a rendőrök életét kockáztató körülményeket. A Savski venac rendőrjárőrei kiszálltak a helyszínre a bejelentés után – mondta miniszter.

Rodoljub Šabić, a közhasznú információk biztosa a NIN hetilapnak adott interjújában kiemeli, azok az állítások, miszerint illegális objektumokat bontottak le a Savamalán, helytelen és teljesen lényegtelen. Még ha illegális objektumokról van is szó, teljesen világos, hogy a törvényes bontásukat nem az éj leple alatt kell végezni álarcosok kíséretében, és a polgárok jogainak megsértésével. És különösen illetlen, hogy a polgármester nyilvánosan teszi fel a kérdést: „Ki állítja, hogy bűncselekmény történt”? – mondta Šabić.

Szavai szerint már csak az a jelenség, hogy botokkal felfegyverkezett álarcosok vonulnak végig a városon, fel kell, hogy keltse a rendőrség figyelmét. Mint mondta, olyan helyzet alakult ki, aminek feltárása az illetékeseknél prioritást kell, hogy élvezzen, de két hét után sem tettek lépéseket. Közben a város szervezésében megkezdték az építési törmelék eltakarítását, felbolygatva ezzel a bizonyítékokat, hangsúlyozta.

Szerdán este, a Ne fojtsuk meg Belgrádot kezdeményezés szervezésében több ezer ember gyűlt össze Belgrádban a városháza előtt, hogy a Savamalán történt erőszakos bontás kapcsán fejezzék ki elégedetlenségüket, és közben rámutassanak, az illetékes szervek sem reagáltak kellőképpen. Az összegyűlt tömeg a városházától a Knez Miloš utcán keresztül a kormányépület elé vonult, közben követelték Nebojša Stefanović belügyminiszter, Siniša Mali, Belgrád polgármestere, valamint Nikola Ristić, a városi kommunális rendőrség igazgatójának lemondását, csakúgy, mint a rendőrfőnökét is. Radomir Lazović, a Ne fojtsuk meg Belgrádot kezdeményezés nevében elmondta, a választások éjszakáján az álarcosok nem rejtegetni akartak, hanem megfélemlíteni. De ez nem sikerült nekik. 

Dobrica Veselinović szintén a kezdeményezés nevében elmondta, a hatalom fél a tömegtől: – Félnek, mert tudják, az erő bennünk van, és nem bennük. Övék az erőszak, a miénk pedig a tömeg – mondta, majd hozzátette, felelősségvállalást és lemondást követelnek. A követelésüket a kormányépületben adták át, de mielőtt a tömeg körsétára indult volna, Belgrád városházáját toalettpapír-tekercsekkel dobálták meg.