2024. március 29., péntek

Több mint százezren írták alá a tűsarkú cipő munkahelyi betiltására szólító felhívást

Két nap alatt több mint százezren írták alá azt a felhívást, amely a tűsarki cipő kötelező munkahelyi viselésének tilalmát szorgalmazza Nagy-Britanniában, a rendelkezést valószínűleg a parlament elé kerül.

A 27 éves Nicola Thorpot tűsarkú cipő viselésére cége, a Portico kérte fel, amely a PwC könyvvizsgáló számára közvetít recepciós munkatársakat. Mivel a nő nem volt hajlandó öt-tíz centiméter magas sarkú cipőt hordani, hazaküldték munkahelyéről. "Napi kilenc órát kellett dolgoznom, ügyfeleket kellett kísérgetnem. Közöltem, hogy képtelen vagyok erre tűsarkúban" - magyarázta a BBC-nek Thorp.
Kedd este tette közzé felhívását, amelyet csütörtök délutánra 106 ezren írták alá.

A Portico azóta visszavonta a rendelkezést, bejelentve, hogy "azonnali hatállyal valamennyi kolléganő viselhet lapos sarkú cipőt".
A PwC közölte, hogy a Thorpra vonatkozó öltözködési szabályzatot nem a cég fogalmazta meg.

"Elsöprő többség, ami azt mutatja, hogy ez egy fontos kérdés. Elindított egy párbeszédet a nők körében arról, hogyan érzik magukat a munkában, miként öltözködnek" - reagált Thorp a nem várt sikerre. Hozzátette, hogy szexista mocskolódásokat is kapott a közösségi médiában, amikor megjelent története.