2024. április 18., csütörtök

Felavatták Kárász Karolina mellszobrát

Iskolanapi ünnepséget tartottak a horgosi általános iskolában

A múlt szeptemberben vette fel a horgosi iskola Kárász Karolina nevét. Tegnap az iskola névadójának születésnapjára ünnepi műsorral egybekötött szoboravatással emlékeztek a horgosi Kárász Karolina Általános Iskolában.

Az ünnepség a diákok alkalmi műsorával kezdődött. A magyar és szerb nyelvű szavalatokat és énekszámokat követően Kárász Karolina életnagyságú mellszobrát Nyilas Mihály tartományi oktatási titkár és a szobor alkotója, Túri Török Tibor, Pro Cultura-díjas keszthelyi szobrászművész leleplezték le.

A rendezvényen a községi és tartományi tisztségviselők mellett a mindszenti testvériskola küldöttei, valamint az iskola kispiaci tagozatának pedagógusai és a község oktatási intézményeinek vezetői is részt vettek.

 Goran Nikičić iskolaigazgató elmondta, hogy az első hivatalos iskolaépület 1895-ben épült, az akkori Községi Tanács épülete mellett, a falu központjában. 1900-ban Kárász Karolina hagyatékából felépült a mostani iskola régi épületrésze. Az épület zárda volt, ahol árván maradt leányok nevelése folyt, s a katolikus egyház keretein belül működött. 1971-ben hozzáépült a mostani iskolarész.

– Az én értelmezésemben az iskola nemcsak egy építmény, hanem egyszerre jel és szimbólum. A névadónk törődésének kézzel fogható jele, és az összetartozásunk szimbóluma. Úgy érezzük, hogy a zárda hűen adja vissza Kárász Karolina szellemiségét és emberi nagyságát, mely egy ívet alkotva múlt és jelen között tovább él az épületben –mondta az igazgató.

Az ünnepi megemlékezés keretén belül kiosztották az iskola dolgozóinak, és az elmúlt tanévben nyugdíjba vonult munkatársaknak a létesítmény iránti hűségért járó elismeréseket. Vojnić P. Jasmina és Szekeres Tímea tíz-, Jančić Nagy Lívia, Ábrahám Éva és Ágyas Sándor húszéves szolgálatért, valamint a már nyugdíjba vonult Kiss-Iván Anna és Ábel István részesült ebben az elismerésben. Az ünnepély során az iskola előcsarnokában vetítésre került Gazdag Áron és Miskolci Dávid 7. osztályos diákok A mi iskolánk című 10–12 perces rövidfilmje, melyet érdeklődéssel fogadott az egybegyűlt közönség, a diákokkal egyetemben.