2024. április 20., szombat

Az állami és a nem állami szervek együttműködtek

Saša Janković: A rendőrség nem tett eleget kötelezettségeinek

A felvételeken jól hallani, hogy „felsőbb szintekről” érkezett a parancs, miszerint a rendőrség, a polgárok bejelentései ellenére, ne menjen ki a helyszínre – állapította meg Saša Janković köztársasági ombudsman, miután meghallgatta a belgrádi Savamala részen zajlott épületbontáskor történt rendőrségi bejelentések telefonos felvételeit.

Április 25-re virradóra ugyanis Belgrádban, az úgy nevezett Savamala városrészen, a Hercegovina és a Mostar utca kereszteződésében, ahol a Belgrád, víziváros projektum megvalósítását irányozták elő, harminc, baseball-ütővel felfegyverkezett álarcos személy jelent meg három munkagéppel, majd miközben az álarcosok feltartóztatták a jelen levő polgárokat, elvették telefonjukat és zaklatták őket, a munkagépek 1000 négyzetméteren több magánobjektumot bontottak le. A polgárok bejelentései ellenére a rendőrök nem mentek ki a helyszínre, sőt, miután Rodoljub Šabić, a közhasznú információk biztosa magyarázatot követelt a városvezetéstől, valamint a rendőrségtől és a kommunális rendőrségtől is, mindenki elzárkózott az esettől. Saša Janković, aki független szervként a polgári jogok védelmét végzi, leellenőrizte a rendőrségi telefonhívásokat, amiből azt állapította meg, hogy miután sérültek a polgárok jogai, veszélybe került fizikai és pszichikai integritásuk, valamint a tulajdonuk védelme, a rendőrség és a belügyminisztérium nem járt el megfelelően. Mint a Szabad Európa Rádiónak adott interjújában elmondta, minden kétségen felüli, hogy felső parancs érkezett arra vonatkozóan, hogy a rendőrség ne reagáljon a bejelentésekre.

Beszéltem a rendőrség megbízott igazgatójával, aki azzal, hogy azt mondta, ezt az ügyet városi szinten kell megoldani, cáfolta a felsőbb szintek felelősségét. De az, hogy egy ügy, amely az egész országot megrengette, ne érdekelje a rendőrség felsőbb vezetőségét, képtelenség. Furcsán hangzik az is, hogy a telefonügyeletes a polgárok bejelentésekor kijelentette, felsőbb utasításra a rendőrség nem megy ki a helyszínre. Erről hangfelvétel is van – mondta Janković. Hozzátette, ebben az erőszakos rombolásban állami és nem állami „szubjektumok” is érintettek. A nem államiak rendelték el a bontást.

Az interjú során rámutatott, nem az ő feladata kideríteni, kik rejtőzködtek a maszkok mögött, azt a rendőrségnek kellene kinyomoznia. Ő eleget tett a kötelezettségének, rámutatott arra, hogy az állami szervek nem végzik a munkájukat. Azt is megállapította, hogy a belgrádi bontás szervezetten történt.

Annak, akinek ezt meg kell tennie, akinek törvényes eszközei vannak rá, követhet, lehallgathat. Annak kell választ adni a polgároknak arra, ki bontotta le az épületeket álarcosok kíséretében, ki parancsolta ki a polgárokat személyautójukból, ki kobozott el két pisztolyt és egy puskát, és ki nyomta a polgárok fejét a térdükhöz, amikor rendőrjárőr vonul el a helyszínen. Ez a rendőrség és a szerbiai jogrend feladata – mondta a köztársasági ombudsman.

Janković rámutatott, számos mulasztás felfedezhető: a rendőrség nem végezte a munkáját – Belgrád polgármesterének kabinetfőnöke azt nyilatkozta, nem történt egy rendőrségi bejelentés sem, ami nem igaz. A telefonügyelet hibáját is cáfolja a felvétel, amiből tisztán hallani, hogy az ügyeletes jelentette a bejelentést.

Ez csupán néhány azokból a körülményekből, amelyek fontos kérdéseket vetnek fel, és túlmutatnak a hatáskörömön. Abban reménykedem, hogy más állami szerveknek lesz elég erejük ahhoz, hogy végezzék a munkájukat és bebizonyítsák, hogy Szerbia jogállam – hangsúlyozta Janković.

Vučić: Nem értem az ügy lényegét

Saša Janković közzétett jelentésére a belgrádi épületbontások kapcsán reagált Aleksandar Vučić kormányfő is. Kiemelte, egyesek Belgrád Savamala nevű részén az engedély nélkül felépült épületek lebontásából politikai kérdést akarnak csinálni. – Engedély nélküli épületeket bontottak le, és senki nem sérült meg. Nem értem az ügy lényegét. A rendőrség végzi a dolgát, és nincs szükség arra, hogy fokozzák az eset jelentőségét. Valaki politikai ügyet fabrikál ott, ahol nincs is. Egyesek azt hiszik, itt találnak politikai tartalmat saját maguk reklámozására – nyilatkozta újságírói kérdésre Vučić.