2024. április 25., csütörtök

„Úgy vezetett, mint egy őrült”

Hetvenhárom halott két busz és egy tartálykocsi ütközésében

Hetvenhárom ember halálát okozó baleset történt tegnap a kelet-afganisztáni Gázni tartomány Mokor nevű körzetében: két autóbusz egy üzemanyag-szállító teherautóval ütközött frontálisan, hatalmas robbanást idézve elő. A két busz – amelyeken mintegy 125-en utaztak – Kabulból Kandahárba tartott, amikor belerohant egy szembe jövő tartálykocsiba. Az ütközés nyomán tűz keletkezett, pillanatok alatt mindhárom járműre átterjedt. A bennégetteken kívül több tízen megsérültek.

A szerencsétlenség a közismerten veszélyes országutakkal rendelkező Afganisztánban is súlyosnak számít. A térséget egyébként erőteljesen érinti a tálib szélsőségesek lázadása, így sok buszsofőr a veszélyesebb övezeteken keresztül vezető útszakaszokon figyelmetlenül és nagyon nagy sebességgel közlekedik, nehogy a fegyveresek keresztezzék az útját. A tegnapi baleset egyik túlélője – aki csupán kisebb sérüléseket szenvedett – azt mondta, hogy a buszsofőr „úgy vezetett, mint egy őrült. Az utakon közlekedő sofőrök többsége drogozik, hasist, ópiumot fogyaszt, ez köztudomású. Senki nem ellenőrzi őket”.

Három évvel ezelőtt 45-en vesztették életüket egy hasonló balesetben Kandahár tartomány déli részén. Akkor egy busz és egy tartálykocsi ütközése okozta a tragédiát.