2024. március 28., csütörtök

„Vagy teljességében, vagy sehogy"

Az államfő szerint „nem akarja igazán Szerbiát az, aki Koszovó elismerését követeli az országtól"

Szerbia eltökélte magát az európai uniós integrációk mellett, és az unió teljes jogú tagja kíván lenni, de területének egészével akar csatlakozni – vagy úgy, vagy sehogyan sem – jelentette ki a nagybecskereki katonai felvonuláson a Győzelem Napján Tomislav Nikolić államfő.

– Az EU egyes tisztségviselői sejtetik, hogy egy adott pillanatban elvárásként merülhet fel Koszovó függetlenségének elismerése. Ha tényleg ezt kérik majd tőlünk, akkor az azt jelenti, hogy nem akarnak minket. Szerbia, az ENSZ tagjaként az Európai Unióba is teljességében szeretne belépni – úgy vagy sehogyan sem. Ezeken az alapokon nyugszik Európa, elődeink is egészében hagyták ránk Szerbiát, nekünk is így kell továbbadnunk az országot utódainknak – fogalmazott az államfő.

A második világháború áldozataira mindvégig emlékeznünk kell, tette hozzá, nem kell elfeledkeznünk a bűntettekről sem, de meg kell tudnunk bocsátani is. Felszólította a szomszédos államokat arra, hogy a történelemtől függetlenül tekintsenek Szerbiával együtt a jövő felé.