2024. április 16., kedd

Zarándokok ezrei vettek részt Jeruzsálemben a tűzszentelés ünnepén

Zarándokok ezrei vettek részt szombaton Jeruzsálemben az ortodox keresztény nagyhét egyik legjelentősebb eseményén, a tűzszentelés ünnepén.

Az ortodox keresztény hívők a hagyományoknak megfelelően ezen a napon is felkeresték a jeruzsálemi Szent Sír-templomot. A templom belső szentélyében a jeruzsálemi görög ortodox pátriárka ezúttal is tovább adta a "szent tűz" lángját a jelen lévő hívőknek.

A tűzszentelési szertartás az ortodox hit szerint arra emlékeztet, hogy Jézus ma is az emberek között van.

A IV. századra visszanyúló szokás szerint amikor nagyszombatkor a pátriárka egyedül imádkozik Krisztus sírjánál a Szent Sír-kápolna sötétjében, akkor a kövön, amelyre a hagyomány szerint Jézus testét fektették, fellobban egy láng, amellyel azután a pátriárka már a hívők jelenlétében meggyújtja a templom bejáratánál elhelyezett két gyertyát. Az ortodox hit szerint a láng csodálatos körülmények között, külső beavatkozás nélkül jelenik meg a sírban.

Az örökkévalóságot, a békét és a megújhodást jelképező "szent tüzet" a templomban és a környező utcákban összegyűlt hívők a kezükben tartott gyertyákat, fáklyákat meggyújtva adják tovább egymásnak. A lángot továbbszállítják közeli és távoli keresztény településekre. Az ortodox keresztény vallású országokba, így Görögországba és Oroszországba is minden évben különleges repülőjárattal juttatják el a lángot.