2024. március 29., péntek

Tabu

Miroslav Jovančić munkája

Miroslav Jovančić munkája

Hétfőn délután nyílt meg a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium képzőművészeti tagozata tanárainak soros tárlata a Művelődési Ház kiállítástermében. A zord időjárás ellenére szép napja volt ez a zentai kultúraszomjazónak, hiszen számos izgalmas esemény várta városszerte, amelyre a koronát kétségkívül a bolyais tanárok kiállításmegnyitója tette fel, akik idei témájukul nem mást választottak, mint a tabut. Hozzájuk méltó kihívás.

„Tabu minden. Avagy semmi” – szögezi le az egyik kiemelkedő alkotás mottója. Amin a szemlélődő néhány hosszú percig elmereng, aztán arra lesz figyelmes, hogy a tárlatot – eredeti módon – egy pszichológus nyitja meg:

– A tabu eredetileg tiltást jelent valaminek vagy valakinek a megérintésére, illetve egyes szavak kimondására. Ez a hagyományos értelme. A mi társadalmunk viszont kicsit más, eltávolodtunk a hagyományos értelemtől. Felvilágosodottnak mondott individualista társadalmunkban elvileg nincs tiltás semmire. Mindenki kimondhat minden szót, megérinthet mindent, azonban tabuk mégis vannak. Hogyan lehetséges ez? – tette fel a kérdést Szepesi Zoltán, aki egyébként azzal kezdte beszédét, hogy a kérdéseire a válaszok ott függnek a falakon. – Mindezek az ember félelmein alapulnak. Talán legjobban a sötétszobához hasonlít leginkább a jelenség, ahová az ember belöki a sötét tartalmakat, aztán rájuk zárja az ajtót.

A művészet viszont ugye éppen ajtókat nyitogat, Szepesi pedig úgy saccolja, hogy leginkább talán vizuális eszközökkel felfedezhető ez a szőnyeg alá söpörni próbált világ. Ami pedig az egyik legizgalmasabb vonása ennek a vizualitásnak, hogy egyszerre dönti le a tabukat azáltal, hogy megmutatja őket, és tartja be a tabu szabályait azzal, hogy csak megmutatja.

Lázár Tibor alkotása

Lázár Tibor alkotása

De valóban – fénye rést vág a sötétségben.

A kiállító művészek: Barna Kolozsi Valéria, Holló Borbála, Kókai Elena, Jasmina Jovančić Vidaković, Bakos Anita, Gere Bencsik Andrea, Korina Gubik, Miroslav Jovančić, Balla Ákos és Lázár Tibor. Május 6-ig várják, hogy az érdeklődő felfedezze ezt az egyedi világot.