2024. március 29., péntek

Az új kormány nem lazíthat

Pavle Petrović, a Pénzügyi Tanács elnöke hétfőn kijelentette, hogy az új kormány nem lazíthat, hiszen gyorsított tempóban kell dolgoznia a reformokon: elsősorban a közszféra ésszerűsítésén, valamint a magánosításokon, és nem szabad megemelnie a fizetéseket és a nyugdíjakat.
Petrović szerint eddig történtek bizonyos lépések a Szerbiai Villanygazdaság, a Szerbiai Vasutak és a Srbijagas reformjaiban, de az igazán fájdalmas intézkedések az idén várhatóak.
A Pénzügyi Tanács elnöke kifejtette, hogy fontos feladat a szerkezeti átalakítás alatt levő és a magánosítás előtt levő vállalatok kérdése. Petrović úgy fogalmazott, hogy a bori rézbánya, a pancsovai Nitrogénművek, a pancsovai Petrohemija, a Simpo vagy a Lasta vállalatoknak nem maradt más választásuk mint a magánosítás, vagy pedig a csődeljárás.
A Nemzetközi Valutalappal (IMF) közös gazdasági program várhatóan elősegíti a reformokat. A szerb kormány továbbra is igyekszik eleget tenni az IMF kéréseinek, és ennek érdekében rendezni kívánja a közvállalatok helyzetét – emlékeztetett Petrović.