2024. április 24., szerda

Fennköltség és büszkeség

Másfél évszázados a zentai Hófehérke Óvoda

Idén 150 éves a zentai Hófehérke Óvoda. Ennek központi ünnepsége tegnap délután zajlott a Művelődési Házban, ahol a Szivárvány épület gyermekkórusa nyitotta meg a műsort, ezután pedig a konferansziék köszöntötték az intézmény mindenkori dolgozóit és azon szervezetek képviselőit, amelyek az évek során segítették az óvoda működését és fejlődését.

Óvodások a színpadon 2016-ban (Gergely Árpád felvétele)

Óvodások a színpadon 2016-ban (Gergely Árpád felvétele)

Kopasz Ildikó, a Hófehérke Óvoda igazgatónője köszöntőbeszédében elmondta, intézményük életének minden évtizedében van egy év, amikor örömüket fennköltség és büszkeség járja át: ez az óvoda jubileumi ünnepsége, mely az idő haladtával egyre patinásabb intézménnyé emeli a zentai óvodát. Ezt követően elmondta, az egykori kétszobás óvoda hogyan vált a jelenlegi, az egész községet behálózó intézményrendszerré, majd ismertette a mostani helyzetet. Kiemelte, hogy állandóan követik a modern oktató-nevelő programokat, de nem csupán a nevelőik vesznek részt nagy odaadással a különböző vidéki képzéseken, szakmai találkozókon, hanem óvodásaik is rendszeresen szerepelnek a legkülönbözőbb rendezvényeken, itthon és más városokban egyaránt tehetségüket és szorgalmukat bizonyítva. Ezt a színvonalat szeretnék továbbra is megtartani.

Ceglédi Rudolf polgármester az önkormányzat nevében köszöntötte az egybegyűlteket, majd az óvoda múltjáról mesélt, onnan kezdve, hogy 1866-ban a város megalapította az intézményt, amely a szabadkai után a második volt a vármegyében. Hangsúlyozta, hogy az óvoda a maradandó emlékek mellett alapul szolgál a sikeres iskolai tanulmányokhoz is, az anyanyelvi környezetben való nevelés és oktatás pedig szilárd alapot és összetartó erőt ad a kicsinyeknek. Annak a szellemi kincsnek az ápolását és átadását, amit eleinktől kaptunk örökségül, sosem lehet elég korán elkezdeni.

Valaha mindenki volt óvodás – a közönség (Gergely Árpád felvétele)

Valaha mindenki volt óvodás – a közönség (Gergely Árpád felvétele)

Nyilas Mihály tartományi oktatási, jogalkotási, közigazgatási és nemzeti kisebbségi, nemzeti közösségi titkár üdvözlő szavaiban kifejtette, hogy 150 év igen jelentős időtartam, ám ami a zentai oktatói-nevelői munkát illeti, ez nem csupán mennyiséget, hanem minőséget is jelent. Elismerését fejezte ki, hogy Zenta polgárai már 150 évvel ezelőtt felismerték, mennyire fontos a gyermekekről való gondoskodás, hiszen az első hét év a fejlődésükben az egyik legmeghatározóbb időszak, amikor nyiladozik az értelem és az érzelem. Az óvodában olyan indíttatást kapnak a gyerekek, ami a további tanulmányaik és egész életük szempontjából meghatározó. További lelkesedést kívánva Nyilas köszönetet mondott az óvoda mindenkori óvónőinek áldásos tevékenységükért, hiszen munkájukkal valamennyien hozzájárultak ehhez a 150 éves történethez.

Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke hangsúlyozta: mindig jelentős az az esemény, ahol a nevelés, a tudás, az ismeretszerzés kerül a figyelmünk középpontjába, mert ez az emberi értékek egyik legfontosabb ismérve, az emlékezés pedig létezésünk és kultúránk alapja is, hiszen ez hozza létre bennünk az önazonosság tudatát, a közösségben pedig a nemzethez, valláshoz tartozás érzését is, a valahová tartozás, a „mi” élményét. Amikor a zentai Hófehérke Óvoda az óvodai nevelés helyi megalapozásáról emlékezik meg, akkor a felejtés és a közöny ellen akar tenni, és büszkén ünnepli 150 éves jubileumát – és valóban büszke lehet közösségünk, hogy másfél évszázada is és ma is az oktatás, a kultúra és a közművelődés meghatározó életeleme az itt élőknek.

Végül Laki Matild és Aladji Irena nyugdíjas óvónők osztották meg velünk gondolataikat.

Ezt követően a Hófehérke Óvoda gyermekcsoportjainak szereplésével folytatódott az ünnepi műsor, amelynek folyamán hallhattunk az óvodák létrejöttéről, környezetvédelmi tevékenységükről, arról, milyennek látják az óvodások a felnőttek világát, közben elhangzottak versek, mondókák és népdalok, volt néptánc, népi gyermekjáték és zenés-táncos produkció is a tarka műsorban, amely a vidámságról és a boldog gyermekkorról szólt elsősorban.