2024. április 26., péntek
ZENTAI SPORTSZÖVETSÉG

Lemondott az új elnök

Predrag Đurović szerint a sportot tisztán a politika irányítja

Csütörtökön Zentán gyér érdeklődés mellett tartották meg a városi sportszövetség rendes közgyűlését, amelyen a 2015-ös jelentések mellett a legizgalmasabb pont az volt, hogy Predrag Đurović, a szervezet decemberben megválasztott új elnöke benyújtotta lemondását.

A sportszövetség munkájáról szóló és a pénzügyi jelentést gyorsan elfogadták az egybegyűltek, majd Đurović vette át a szót:

Amikor decemberben választást tartottunk, vetélytársam azt hangsúlyozta, hogy az ő irányításával a szakmaiság fog főszerepet kapni a sportszövetségben. Nos, így utólag biztosíthatom, hogy ebben a szervezetben sem a szakmaiság, sem pedig a gazdasági szféra segítsége nem dominálhat, csupán a politika. Mi egyszerű céllal vettük át a sportszövetség vezetését: azt szerettük volna, hogy Zenta legyen a térség sportközpontja, amely téren óriási előrelépés történt a sportcsarnok megépítésével. Konkrétan megfogalmaztuk, hogy az olyan kiváló sportolókat, mint például a vidékre szerződött birkózók, vissza kell hozni szülővárosukba, hogy annak szerezzék a világérmeket, annak öregbítsék a hírnevét. Ennek érdekében együtt kellett volna működni, ehelyett az történt, hogy a kinevezésünk óta teljesen félredobtak bennünket. Így például az önkormányzat elkészítette a Zentára vonatkozó sportstratégiát, s erről még véleményezés erejéig sem kérdeztek meg bennünket, az önkormányzat által megválasztott sportbizottság pedig teljesen átvette a sportszövetség hatáskörét, ez a bizottság dönt mindenről, még a sportszövetség pénzéről is. Az egész sportszövetség, az egész elnökség tehát felesleges, semmilyen döntéslehetősége nincs, s a munkáját obstruálják. Amikor mindezt beláttam, akkor döntöttem a lemondásról, mert azért még nyugodtan fogok aludni, hogy nem leszek a sportszövetség elnöke – hangoztatta Đurović, aki mindjárt fel is kelt az elnöki székből, majd kisebb vita kezdődött arról, hogyan és mikor kellene az új elnököt megválasztani. Borbély Ferenc például minél hamarabb szeretne elnököt, Zsíros-Jankelić Anikó, az elnöki teendőket tovább végző alelnök pedig figyelmeztette Borbélyt, a sportszövetség statútuma rendelkezik ilyen esetben, és az alapokiratban meghatározott három hónapon belül ki lesz írva az új elnökre vonatkozó választás.

El kell még azt is mondani, hogy felszólalt Bicók Róbert, a Zenta Birkózóklub igazgatója, aki felhívta a figyelmet arra a lélekemelő tényre, hogy Zentának két olimpikon birkózója van, ugyanakkor rámutatott azokra az alaptalan kritikákra, amelyek a klubot és a birkózóválogatottat érték a télen, amikor a legjobb szerbiai birkózók a legjobb spanyol, szlovén és horvát versenyzőkkel együtt az új sportcsarnok egyik felében edzettek, de néhányan olyan hisztériát csaptak emiatt, hogy a csapatok végül Nagybecskerekre költöztek, s nyilván várhatjuk, mikor jönnek megint Zentára. E hisztériakeltésben a sportszövetség egykori elnöke, Danilo Popov és a kézilabdaklub jeleskedett, amely nevében Nenad Popov még ezen az ülésen is kötötte az ebet a karóhoz, mondván, a sportcsarnok a zentai gyerekeké. Popov csak azt felejtette el, hogy a zentai gyerekek a birkózók mellett komótosan edzhettek, a Szerbiai Birkózószövetség ugyanakkor a sportcsarnok minden költségét kifizette az érintett időszakra, s hát valahol ez is volt az álom, hogy a sportcsarnok ne csak a város terhén legyen. A kézilabda-sportmunkás ezután a sportcsarnok szapulására tért át, mondván, nincs elég öltöző, nem jók a zuhanyozók és a jakuzzi, a sportcsarnokban található oszlopoktól nem lehet látni, s – láss csodát! – még ablak is van a sportcsarnokon, ahol időnként besüt a nap! Sajnálatos, hogy a kritikákat egy olyan sportág képviselőjétől halljuk, amely sportágat eddig a szabad ég alatt és betonon játszottak Zentán, de úgy látszik, egyes zentaiaknak semmi sem jó, még az sem lenne, ha a sportcsarnokot tiszta aranyból építették volna! Popov szerint Zentán diszkriminálva vannak a csapatsportágak, s a klubjukban fogalmuk sincs, miként kellene előbbre lépni (csak halkan súgjuk meg nekik, hogy talán több gyerekkel többet kellene edzeni, és itt most nem az edző munkáját minősítjük…).

Nos, nagyjából ez történt ezen a közgyűlésen. Várjuk, hogy három hónapon belül ki foglalja majd el az elnöki széket a zentai sportszövetségben.