2024. április 25., csütörtök

Gyöngyszemből szeméttelep

Az újvidéki Fruškać civil szervezet környezetvédelmi akciót tartott a hétvégén a Fruška gorán, a Fehér kő tónál több mint 80 zsák szemetet gyűjtöttek össze.

A környezet szennyezése miatt a Fruškać civil szervezet aktivistái a hétvégén az összegyűjtött 80 szemeteszsákkal, valamint a darabos szeméttel eltorlaszolták a Fehér kő tó bejáratát. Az akcióval arra szerették volna felhívni a figyelmet, hogy a turisták nem figyelnek oda a tisztaságra és a környezetre, a festői szépségű környéket elcsúfították szeméttel.

Nikola Arežina, a civil szervezet koordinátora elmondta, a környezetvédelmi akcióval azt szerették volna üzenni, hogy aki nem tiszteli a természetet, annak élvezni sincs joga a kellemes környezetet.

– A mai környezetvédelmi állapotokért és a társadalmi nemtörődömségéért is kizárólag a polgárok felelősek. Nagyon jól tudják, hogy a szemetesek nem járják a Fruška gora lankáit, erdőit. Ha nincs szemeteskuka, az nem jelenti azt, hogy eldobhatjuk a szemetet a természetben. Szomorú dolog és egyúttal nagy gond, hogy ezen a helyen legalább 300 zsáknyi szemét hever szanaszét, de nem lehet könnyen észrevenni, mert nagy a terület. A tó körül valóban rengeteg a szemét – mondta Arežina.

A Fehér kő tó a belcsényi cementgyár tulajdona, egykor mészbánya volt a helyén, ma kékes színe miatt leginkább egy tengerszemre hasonlít, tiszta vize és a csodás környezet miatt sokan járnak ide pihenni, nyáron pedig fürödni. A Fruškać civil szervezetben elmondták, mivel az emberek nem figyelnek oda kellőképpen a tisztaságra, a legszebb természeti helyeink lassan szeméttelepekké válnak.

A május elsejei ünnepek előtt a Fruškać aktivistái egy újabb, radikális környezetvédelmi akciót terveznek. A Nem látunk szívesen a Fruška gorán, ha szanaszét dobálod a szemetet! A szemetet vigyétek vissza a városba, és hasznosítsátok újra! elnevezésű akció keretében arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy sokkal fontosabb megelőzni a problémát, mintsem a már kialakult gondokra megoldást találni. Az összegyűlt szemét elhordására fordított pénzt és erőbefektetést más környezetvédelmi aktivitásra is fordíthatták volna.